Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Lahdesta on tullut jälleen työttömyyden kärkikaupunki

Tuoreimmat työttömyystilastot kertovat, että Lahti pitää taas sitkeästi hallussaan sille menneiltä ajoilta valitettavan tutuksi tullutta kärkisijaa suurten kaupunkiemme joukossa. Täällä työttömyysaste oli syyskuun lopussa runsaat 16 prosenttia, kun kaikissa muissa isoissa kaupungeissa jäätiin alle 15 prosentin.

Lohdullista toki on, että työttömiä on nyt selvästi vähemmän kuin viime keväänä, jolloin koronapandemian kielteiset vaikutukset koettelivat yrityksiä ja niiden työntekijöitä toistaiseksi pahiten. Tuolloin Lahden työttömyysaste ehti käväistä reilusti päälle 20 prosentissa, mikä palautti mieleen ikäviä muistoja 1990-luvun syvän laman synkiltä vuosilta.

Pandemian ensimmäisen aallon hellitettyä otteensa yritykset alkoivat kutsua lomauttamaansa henkilöstöä takaisin töihin ja jotkut jopa palkata uutta väkeä, mikä näkyy nyt työttömyyden laskuna kautta maan. Lasku on tosin tuskastuttavan hidasta siihen nähden, kuinka nopeasti työttömyys ampaisi nousuun kriisin puhjettua.

Yritykset ovat varovaisia, koska pandemia jatkuu ja sen toinen aalto näyttää vain voimistuvan. Ensimmäinen aalto koetteli eritoten palvelualoja. Syksyn tullen huolestuneita katseita on kohdistettu vientiteollisuuteen, johon pandemian vaikutusten on ennakoitu iskevän viipeellä tilauskirjojen hiljalleen tyhjentyessä.

Tilastojen taustalta paljastuu huolestuttava kehityspiirre.

Vielä eivät näy tilastoissa myöskään kaikki joukkoirtisanomiset, joihin monet yritykset ovat viime aikoina joutuneet turvautumaan, paikallisena esimerkkinä Scanian tehdas Lahdessa. Siten on ennustettavissa, etteivät työttömyysluvut tästä kaunistu talven tullen.

Lahdessa tilastojen taustalta paljastuu huolestuttava kehityspiirre. Pitkäaikaistyöttömien määrä on ollut kesästä lähtien nousussa. Nämä ihmiset ovat siis jääneet työttömiksi jo runsas vuosi sitten eli paljon ennen koronakriisin puhkeamista. Se tarkoittanee, etteivät he hevin työllisty uudelleen sittenkään, kun kriisi joskus väistyy.

Runsas pitkäaikaistyöttömyys on lukeutunut Lahden surullisiin erityispiirteisiin 1990-luvun lamasta lähtien. Lama kaatoi täältä runsaasti työpaikkoja, joissa pärjäsi vähemmälläkin koulutuksella ja kokemuksella. Vastaavanlaisia ei tullut tilalle nousukauden alettua.

Viime vuosina Lahdessa on nähty merkkejä pitkäaikaistyöttömyyden periytymisestä seuraavaan sukupolveen. Ilmiö korostaa tarvetta katkaista orastava työttömyyskierre alkuunsa, ennen kuin se johtaa ihmisten pysyvään syrjäytymiseen työelämästä.

Lahden työttömyysaste on selvästi suurten kaupunkien korkein

Hollolassa lomautettujen määrä laskee, mutta huolena on pitkäaikaisen työttömyyden lisääntyminen