Lukijalta: Lahti saa ja menettää sotessa, mutta valtion tuki ratkaisee

Mikael Seppälä

Onko Lahti voittaja vai häviäjä vai jotain muuta ehdotetun sote-uudistuksen silmissä? Arviointia on aika vaikea tehdä. Taas on keksitty uusia sanahirviöitä, joiden ymmärtäminen on vaikeata tai liki mahdotonta: yleiskatteinen rahoitus, siirtymätasaus jne.

Samalla kaikki luvut laitetaan sen vaikeaan muotoon, ettei ainakaan kansakoulupohjalta pääse laskemaan niiden oikeudellisuutta tai oikeudenmukaisuutta.

Koetin hahmotella vaikutusta Lahden kaupungille ja meille veronmaksajille. Kuten sanottu, Ojalan laskuoppi ei tuntunut riittävän, taitaa THL&all. käyttää jotakin muuta matematiikkaa.

Katsotaan alkuun mitä menetetään. Kunnallisveroja lähtee viimeisen ehdotuksen mukaan soteen 13,26 prosenttiyksikköä, joka tarkoittaa meidän kaupungissamme noin 290 miljoonaa veroeuroa.

Kun meillä kunnallisvero on nyt noin 20,25 prosenttia ja sote-kulut ovat aika tarkkaan puolet kuluista, niin miksi otetaan 65 prosenttia rahoituksesta, ei puolet?

Kaupungille jää siten noin 530 miljoonaa euroa, jolla pitää kouluttaa lapset, ylläpitää tiet, investoida, maksaa velkoja etc. Ei näytä pahalta, voidaan varmaan toimia.

Mutta pitää muistaa, että tuossa 530 miljoonan euron sisällä on valtion osuus, 200 miljoonaa. Entä jos niitä ei enää tule?

Minulta siis puuttuu jotain oleellista tietoa. Sekö se tässä on vikana?

Mites ne säästöt Lahden näkökulmasta? Menopuolelta säästyy 400 miljoonaa ja menetetään vain 290 miljoonaa euroa verotuloja: näyttää hyvältä, eikö!

Mutta jos myös valtionosuus menetetään, niin päästäänkin jo 490 miljoonan euron menetykseen tulopuolella ja menoja saatiin säästettyä vain 400 miljoonaa. Ei olekaan niin hyvä!

Entä Päijät-Hämeen uusi sote-yhtymä, Harju. Lahdelta ei saadakaan 400 miljoonaa euroa. En valitettavasti tiedä, mikä on muiden osallistuvien kuntien rahoitusosuus.

Harju-yhtiö saa 313 miljoonaa euroa yleiskaterahaa ja siihen päälle Päijät-Häme saa vielä 48 miljoonaa siirtymärahaa. Ojalan matikalla tämä tekee 361 miljoonaa. Omasta mielestä tämä on vähemmän kuin pelkästään Lahden maksut Harjulle!

Miten Harju tulee tuottamaan edes nykyisen kaltaiset palvelut huomattavasti pienemmällä budjetilla?

Mutta pitää muistaa, että tuossa 530 miljoonan euron sisällä on valtion osuus, 200 miljoonaa. Entä jos niitä ei enää tule?

Veronmaksajille tämä on iloinen uutinen: kaavailtu kuntaveron korotus jää varmasti jonnekin unholaan ja vero tulee olemaan seitsemän prosentin tasossa. Kuitenkin tuntuu, että tämä on sitä kuuluisaa housuun laskemista pakkasilla…

Paljonko muuttuu valtion verotus, vai mistä nuo sote-rahat tulevat? Ja kun Harjun budjetti on jo nyt vahvasti alijäämäinen, niin varmasti maakuntavero tulee paikkaamaan puutteet. Sitä odotellessa.

Toisaalta esim. Keskustan ja SDP:n Lahden edustajat ovat innoissaan, joten kyllä minun pitää olla väärässä. Minulta siis puuttuu jotain oleellista tietoa. Sekö se tässä on vikana?

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut