Milja Kungaksen Esalainen: Onneksi meillä on luonto ja kulttuuri – lomalla on aikaa hakea pieniä elämyksiä ryydyttävään korona-aikaan

Milja Kungas

Milja Kungas

Olemme viime aikoina opetelleet elämään entistä enemmän hetkessä, kun viheliäinen virus – jota näköjään pitää sivuta tekstissä kuin tekstissä kyllästymiseen asti – on osoittanut olevansa niin arvaamaton. Tiedämme huomisesta siis yhä vähemmän kuin ennen.

Siispä uskalsin ajatella kuluvan viikon syyslomaakin vain pikkuisen. Teemme mitä huvittaa ja mitä pystymme. Jätämme tilaa yllätyksille.

Maanantaina tein vielä etätyöpäivän jälkikasvun hyöriessä ympärillä. Tiistaina alkoi sitten omakin loma, vailla suunnitelmia. Maanantain pelasti osin ensilumi. Lasten sisäpöhnäyksen sai vaihtaa välillä riehumiseen pihalla.

Muistelin edellisten vuosien syyslomiamme. Olemme viettäneet ne kotimaassa, joten siihen ei tule poikkeusta nytkään. Lapset rakastavat kylpylöitä ja olemme tehneet yön yli kylpyläreissun kerran vuodessa, yleensä syys- tai talvilomalla.

Neljä vuotta sitten kävimme Tampereella, kolme vuotta sitten Saimaan maisemissa ja pari vuotta sitten taas Tampereella Vapriikissa ja Muumimuseossa. Kuopuksen kanssa teimme tuolloin myös junamatkan kirjamessuille Helsinkiin. Vuosi sitten sain syysloman loppumetreillä lääkäriltä puhekiellon pitkään jatkuneiden ääniongelmien takia, joten silloin olin ainakin hiljaa.

Tämän loman etenemme päivä kerrallaan, aivan kuten kesälläkin. Ei ole ainakaan vielä varausta mihinkään. Lasten ainoa toive on, että he pääsisivät uimahalliin. Mielessä pyörii vaihtoehtoja laavu- ja metsäretkestä elokuviin ja kotiloikoiluun. Olisi ollut kiva viedä lapset loman aikana lähiteatteriin, mutta näin myöhäisheränneelle ei oikein ole enää lippuja saatavilla haluamaamme näytökseen.

Kaksi tärkeää asiaa kantaa yli tämän pirullisen piinaavan korona-ajan: luonto ja kulttuuri. Metsä on vieressä, oma piha vielä lähempänä. Kun pää on täynnä usvaa, on hyvä vetää pipo päähän ja lähteä vetämään raitista ilmaa keuhkot täyteen. Kummasti alkaa ajatus kirkastua.

Ja kulttuuri, oi, miten sen merkitys onkaan noussut yhä suurempaan arvoon näinä kummallisina aikoina! On suurenmoista, että meillä vielä toistaiseksi on voinut hakea hyvää oloa ja voimaa kulttuurielämyksistä, joita meille turvallisesti järjestetään, kuten teatteri, elokuvat ja musiikkikonsertit. Olen reilun kuukauden sisään päässyt kokemaan yhden kerran kutakin taiteenlajia ja nauttinut jokaisesta kerrasta.

Kulttuurielämysten tuottamien terveysvaikutusten on tutkimuksissa todettu olevan verrattavissa liikuntaan. Tämä liittyy esimerkiksi aivojen aineenvaihduntaan ja kehoon erittyviin hormoneihin, kuten hyvää oloa tuottaviin endorfiineihin.

Jatkakaamme siis luovimista arjessa ja lomilla hakien hyvää oloa niistä asioista, jotka sitä kullekin tuovat. Ei tyhmäillä, mutta ei myöskään pelätä liikaa.

Elokuva jonka viimeksi kävin katsomassa, oli Tove. Siksi tuntuu sopivalta lainata Tove Janssonin Aurinkokaupunkiin kirjoittamaa tekstinpätkää: ”Älä ole levoton. Yleensä asiat menevät kohdalleen kunhan malttaa odottaa.”

Tai kuten kollegani viisaasti sanoo: Tämäkin menee ohi.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut