Lukijalta: Työelämän ikäsyrjinnästä on päästävä eroon

Eevakaisa Lehtosalo-Lönnberg, Jaana Niemi

Päijät-Hämeen Keskustanaisten yhdistys on huolissaan ikäsyrjinnästä, joka on varsin yleistä. Suomessa on syrjinnän kieltävä laki, mutta se ei riittävästi suojaa ikäsyrjinnältä.

Nuoria ei oteta töihin, koska heiltä puuttuu työkokemusta ja vanhempia ei palkata, koska he ovat liian vanhoja. Työelämään kelpuutetaan vain täydellisessä iässä olevat.

Suomessa on valtava määrä osaavia yli viisikymppisiä, jotka eivät pääse näyttämään osaamistaan työelämässä. Tämä on kansantalouden näkökulmasta suurta resurssien haaskausta. Työnantajilla on harhaluulo, ettei ”vanha koira opi uusia temppuja”.

Tämä on aivotutkijoidenkin mielestä väärä olettamus. Ennemminkin kyse on siitä, ettei heidän koulutuksestaan huolehdita.

On yrityksen etu, jos työpaikalta löytyy eri-ikäisiä työntekijöitä. Asiakkaiden ikähaarukka on laaja ja samanikäisen asiakaspalvelijan on helppo samaistua asiakkaan tarpeisiin.

Yksittäinen ihminen ei voi juuri vaikuttaa syrjinnän ehkäisemiseen, vaan tarvitaan valtiovaltaa mukaan näyttämään mallia ja tukemaan asenteiden muuttamista. Kun saamme yli viisikymppiset mukaan työelämään, työllisyysaste nousee, lisäämme sitä kautta verotuloja ja samalla ehkäisemme syrjäytymistä.

Ihmisen itsetunto rapautuu, kun joutuu hakemaan loputtomasti työpaikkoja eikä kuitenkaan pääse niistä mihinkään. Silloin ihminen turhautuu ja masentuu, vaikka taidot ja osaaminen olisivat kohdallaan. Sen jälkeen töiden hakeminen ja saaminen on entistä hankalampaa.

On erittäin tärkeää, että työyhteisöissä työskentelee eri-ikäisiä ja eri sukupuolta olevia ihmisiä. Silloin tutustumme erilaisiin ihmisiin ja ajatuksiin sekä opimme hyväksymään toisemme. Se on opettavaista ja tekee meistä kaikista vähän laajakatseisempia.

Lehtosalo-Lönnberg on Päijät-Hämeen Keskustanaisten puheenjohtaja ja Niemi toiminnanjohtaja.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut