Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Lukijalta | Suomi suosii nyt vastuuttomuutta

Olen joutunut viime aikoina pohtimaan yhteiskunnallista kehitystä, jossa yksilöihmisen vastuullisuutta omista valinnoistaan ja teoistaan on koetettu hämärtää.

Vastuullisuus ei ole muotia.

Monet eivät välitä siitä, ovatko tartuttamassa toisia ihmisiä sairaudella, joka pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan. Eikö nyt olisi aika välttää tilanteita, joissa tartuntavaara on suuri?

Otan esimerkiksi Skopjen lennot. Nyt on vastuutonta matkustaa Makedoniaan tai yleensäkään mihinkään, missä tartuntariski on suuri. Tv:ssä haastateltiin huippuhiihtäjiämme, jotka osoittivat täysin olevansa tilanteen tasalla ollen koronasta huolestuneita jo oman uransakin tähden.

Kunnon rapsut vaikuttavat yleiseen ilmapiiriin.

Toinen vastuuttomuutta suosiva ilmiö on pikkurikollisuuden ja yleisen vahingonteon jääminen lähes ilman mitään seuraamuksia. Kaupoista saa varastaa, ja kauppias saattaa saada syytteen, jos liian pontevasti yrittää sitä estää.

Autovarkaus on luvaton käyttöönotto. Yhteistä omaisuutta saa tärvellä ja spraylla töhriä ilman suurempia seuraamuksia.

Ajokortitta saa ajella. Ajotiellä saa istua, eikä ole suotavaa, että poliisi puuttuu asiaan.

Ymmärrän pointin, että kovennetuilla rangaistuksilla ei saada näitä ilmiöitä loppumaan. Asialla on kuitenkin myös opetuksellinen ja moraalinen puolensa. Se on kasvattaminen vastuullisuuteen.

Kaikki alkaa jo kouluissa, missä opettajien mahdollisuuksia järjestyksen pitoon on kavennettu lähes olemattomiin. Entä vanhemmat, jotka eivät välitä lastensa tekemisistä?

Kunnon rapsut vaikuttavat yleiseen ilmapiiriin.

Kannatan köyhien auttamista. Olen mukana, jopa johtavassa asemassa, ruokakassien jakamista harjoittavassa yhteisössä.

Tässäkin tulisi kuitenkin erottaa sellainen köyhyys, joka on omasta toiminnasta riippumatonta ja sellainen, mikä johtuu välinpitämättömyydestä hankkia kunnollinen koulutus.

Periaatteessa on hyvä, että hallitus pyrkii saamaan kaikille nuorille toisen asteen koulutuksen. Koulupakko ei kuitenkaan auta, jos ei yksinkertaisesti ole mitään halua yrittää hoitaa koulunkäyntiään asiallisesti.

Miksi asiansa hoitavien pitäisi kustantaa verorahoillaan vastuutonta elämäntapaa? Ihmisiä tulee opettaa suosimalla ja palkitsemalla vastuullisuutta.

Tulisi kuitenkin erottaa sellainen köyhyys, joka on omasta toiminnasta riippumatonta ja sellainen, mikä johtuu välinpitämättömyydestä .

Entä miksi 50 000 suomalaista haluaa naisille aborttioikeuden ilman lääkärin lausuntoa? Nykyaikana ei kenenkään tarvitse tulla raskaaksi ilman omaa tahtoaan muutoin kuin raiskaustapauksissa tai johtuen täydellisestä tietämättömyydestä.

Sanotaan, että naisen pitää saada päättää omasta ruumiistaan, eikä se muille kuulu, mitä hän päättää. Ei se nyt ihan noin ole. Jokainen raskaudenkeskeytys koskettaa vähintäänkin terveydenhoidosta vastaavaa henkilökuntaa, veronmaksajia ja abortoitavien sikiöiden isiä.

Näissäkin asioissa sopii toivoa vastuullisuutta.

Olen työssäni ollut paljon tekemisissä päihteiden väärinkäyttäjien kanssa. Siksi tiedän, että paraneminen alkoholismista voi alkaa vasta, kun tosissaan ottaa vastuun itsestään ja läheisistään.

Täytyy syntyä halu vastata valinnoistaan ja tekemisistään.

Olen paljon tekemisissä myös mielenterveysongelmaisten kanssa. Ymmärrän, että monilla heistä on vaikeuksia hoitaa opintoja, työllistyä tai edes huolehtia jokapäiväisen elämänsä pyörittämisestä.

Kuitenkin tunnen monia tällaisia sairaita, jotka tunnollisesti pyrkivät hoitamaan kaiken, mihin heidän resurssinsa riittävät. Autamme heitä mielellämme.