Lukijalta: Vääksyn kouluhankkeella ei rakennus- eikä purkulupaa

Juha Tapiola

ESS uutisoi 20.10.2020 Vääksyn uuden yhteiskoulun (VYK) rakentamisen aloittamisen lykkääntymisestä. Uutisen mukaan rakentamisen pitäisi olla jo hyvässä vauhdissa, mutta aloitusta on lykätty hallinto-oikeuteen tehtyjen valitusten vuoksi.

Edellä olevan uutisoinnin perusteella syyllisiä rakentamisen aloittamisen lykkääntymiselle ovat kuntalaiset, jotka ovat tehneet valtuuston päätöksestä valituksen. Minusta tämä on perusteeton väittämä.

Lainsäädäntö huomioiden rakentamista ei ole voitu aloittaa, koska uudisrakentaminen on suunniteltu asemakaavassa määritellyn rakennusalan ulkopuolelle. Tästä syystä rakennuslupaa ei ole voitu myöntää ilman poikkeamispäätöstä, josta kunnanhallitus on tehnyt päätöksen 12.10.2020. Tämä päätös annetaan julkipanon (14.10 – 13.11.2020) jälkeen.

Asikkalan uuden koulun rakentaminen on rajusti myöhässä, mutta käynnistynee vielä tänä vuonna – jätti-investointia ankarasti vastustava demarivaltuutettu: "Alkaa paukut olla vähissä"

Vasta 14.11.2020 jälkeen voidaan myöntää VYK:n uudisrakentamista koskeva rakennuslupa.

Rakennuslupa voidaan myöntää myös lainvoimaa vailla olevan poikkeamispäätöksen perusteella, mutta rakennusluvassa on tällöin määrättävä, ettei itse rakennustyötä saa aloittaa, ennen kuin poikkeamispäätös on tullut lainvoimaiseksi.

Valitus kunnanhallituksen 12.10.2020 myöntämästä poikkeamispäätöksestä voi siten lykätä VYK:n uudisrakentamisen aloittamista useita kuukausia – ja jopa vuosia.

VYK:n rakentamista on valmistellut työryhmä, jonka jäseninä ovat olleet osaavimmat ja kokeneimmat Asikkalan poliitikot sekä ylin kunnan virkamiesjohto. Heidän apuna ovat toimineet lukuisat konsultit, joiden on kerrottu olevan Suomen parhaimmistoa.

Tässä mielessä ihmetyttää, ettei ole haettu etukäteen poikkeamispäätöstä asemakaavassa määritellyn rakennusalan ulkopuolelle rakentamiseen. Nyt asiassa on ns. ”löysät housuissa” ja asiassa on odotettava poikkeamispäätöksen lainvoimaisuutta. Onko tämä asia jäänyt kokonaan huomaamatta työryhmän jäseniltä ja konsulteilta?

Poikkeamispäätöksen osalta ESS:n uutisessa on todettu seuraavaa: ”Asiasta voi tehdä oikaisuvaatimuksen kunnanhallitukselle. Voit varmaan arvata, että sitä asiaa ei kauaa pohdita, Virtanen kuittaa.”

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Immo Virtasella ei ehkä ole syytä kuittailuun tältä osin.

Poikkeamispäätöksestä tehtävässä muutoksenhaussa on kyse hallintovalituksesta, jonka osalta lainsäädäntö ei edes tunne oikaisuvaatimusta.

Tässä mielessä Virtasen puheet kunnanhallitukselle tehtävästä oikaisuvaatimuksesta ovat lievästi sanottuna erikoisia.

Määrä ylittää merkittävästi asemakaavan salliman rakennusoikeuden.

Kunnanhallituksen 12.10.2020 päättämän poikkeamispäätöksen osalta on todettava, että VYK:n uudisrakennus tulee kiinteistölle, jonka rakennusoikeus on 14 400 kerrosneliömetriä.

Tästä on käytetty 11 810 neliötä. Uuden rakennuksen kerrosala on 6 668 kerrosneliömetriä eli sen valmistuttua kiinteistöllä olevien rakennusten kerrosala on yhteensä 18 478 neliötä.

Tämä ylittää merkittävästi asemakaavan salliman rakennusoikeuden.

Kunnanhallituksen päätöksessä on toki mainittu suunnitteilla olevista 6 605 neliön verran rakennusten purkamisista. Kyse on kuitenkin vain rakennusluvan hakijan suunnitelmista, ilman voimassa olevia tai vireillä olevia purkulupia.

Perustellusti voidaan esittää kysymys, voidaanko tällaisia suunnitelmia huomioida poikkeamispäätöksessä. Jos ei voida, niin silloin kunnanhallituksella ei välttämättä ole ollut edes toimivaltaa myöntää poikkeamislupaa.

Maankäyttö- ja rakennuslain 193 §:ssä on määritelty, keillä on valitusoikeus poikkeamislupaa koskevissa asioissa. Vaikka valitusoikeus on rajattu merkittävästi pienemmäksi kuin kuntalaissa, niin silti kymmenillä eri tahoilla on asiassa valitusoikeus.

Mikäli kunnanhallituksen 12.10.2020 poikkeamispäätöksestä tehdään valitus, se on iso riski VYK:n uuden koulun rakentamisen aloittamisen lykkääntymiselle. Tämä riski olisi pitänyt tiedostaa jo suunnittelun alkumetreillä.

Kirjoittaja on varatuomari, JHT-tilintarkastaja, kunnanvaltuutettu (vihr.)

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut