Lukijalta: Lahti Energian nollaosinko ennakoi yhtiön myyntiä

Christian van Niftrik

Lahti on hoitanut talouttaan heikosti viime vuodet. Syynä on yksinkertaisesti eläminen yli tulojen. Nyt ollaan alamäen kiihtyvässä vauhdissa.

Hölmöintä asiassa on, että menoja on vain lisätty, vaikka on nähty tulovirran heikkenevän. Talouden suunnan korjaamiseen ei ole haluttu lähteä ”suosion” menetyksen pelossa, vaan väistämättömien ikävien päätösten tekeminen on lykätty vuodesta toiseen. Ensi vuodelle rakennetussa budjetissa on jo alun alkaen lähdetty esittämään tavoitteeksi suurta tappiota.

Miten kaupunginvaltuusto voi katsoa äänestäjiään, meitä veronmaksajia silmiin, mikäli tuollaisen budjetin hyväksyy ja vahvistaa?

Lahti Energian tuloskunnon heikkeneminen paljastui päättäjille, kun yhtiön johto vaihtui – "Kassavirta ei kestä kovin isoja osinkoja"

Mausteen tähän omituiseen keitokseen tuo mahdollinen kaupungin omaisuuden myynti. Aika ajoin on keskusteltu kaupungin helmen, Lahti Energian myynnistä. Selvä merkki tämän myynnin suunnittelusta on julkisuuteen saatettu informaatio, ettei yhtiö ”pysty” maksamaan normaalisti kaupungin kassaa lihottavaa osinkoa.

Kun väistetään kustannusrakenteen ja kustannusten rohkeaa leikkausta, turvaudutaan lyhytnäköisesti omaisuuden myyntiin. Lahti Energian myynti on helppoa. Ostajia riittää niin teollisuuden kuin sijoittajien riveissä lukuisia.

Epäilen kuitenkin, että nämä eivät suinkaan, tuntien Lahden kaupungin taloudellisen ahdingon, tarjoa kilpaa maltaita Lahti Energian osakekannasta.

Miksi kaupunki ei halunnut kerätä parhaita menojen ja tappioiden pienentämiseen tähtääviä ideoita?

Miten Lahti sitten käyttäisi saamansa kauppahinnan? Vanhojen velkojen maksuunko? Uusien, tässä taloudellisessa tilanteessa tarpeettomien kaupungin investointien rahoittamiseenko?

Jokin viikko sitten julkistettiin Lahden kaupungin julkistaman ideakilpailun tulokset. Niille oli yksi yhteinen piirre: niiden toteuttaminen lisäisi kaupungin menoja. Oliko tämä tavoite?

Miksi kaupunki ei asettanut sinänsä hyvän ideakilpailun tavoitteeksi kerätä parhaita menojen ja tappioiden pienentämiseen tähtääviä ideoita?

Hyvien ideoiden houkuttimeksi olisi kaupunki voinut luvata muhkeat palkintorahat. Ne taas olisi helposti säästetty budjetoiduista, ulkopuolisille konsulteille maksettavista palkkioista.

Kirjoittaja on ekonomi ja emeritus hallitusammattilainen.

Kommentoi