Erno Laisin Esalainen: Kuka johtaa Lahtea kuntavaalien jälkeen? – SDP:ssä saattaa taas olla käsillä pattitilanne

Erno Laisi

Lahden kuntavaaliasetelmat menivät osin uusiksi, kun kokoomus hylkäsi ajatuksen pormestarimalliin siirtymisestä toissa viikolla. Sunnuntaina Lahden demarit vetivät pakon edessä lopullisesti pormestarimallin vessasta alas.

Vaikka kevään kuntavaaleista ei tulekaan "pormestarivaaleja", ovat ne hyvin kaukana tavallisista kuntavaaleista.

Kuluvan valtuustokauden loppuhuipennuksesta näyttää tulevan vähintään värikäs. Koko syksyn jatkunut nokittelu on ollut rajua, eikä vaaleja kohden mentäessä ole perinteisesti tupattu jarruttelemaan.

Puolueiden välinen kahina kiihtyy, se on selvää. Yhtä selvää on myös se, että puolueiden sisäiset ristivedot kasvavat.

Vaikka SDP sai nenilleen sekä loppukesän hyvinvointiyhtymäväännöissä että lokakuun pormestarisaagassa, kovin vähissä ovat ne ennustajat, jotka uskaltavat sijoittaa demarit jollekin muulle kuin ykköspaikalle Lahden ensi kevään kuntavaaliennustuksissa.

Pormestarimallin romuttuminen mutkisti seuraavan valtuustokauden poliittisten kärkipaikkojen jakoa. SDP:ssä on useampi kaupunginhallituksen puheenjohtajan mitat täyttävä vaihtoehto.

Pormestariksi näytti sen sijaan olevan tarjolla vain yksi nimi.

Kansanedustaja, valtuuston varapuheenjohtaja Mika Kari sanoi lauantaina Etelä-Suomen Sanomissa, että hän ei olisi ollut käytettävissä pormestarin tehtävään, vaikka kaupunki olisi pormestarimallin siirtymiseen lopulta päätynyt.

Se vaikuttaa kauniisti sanottuna retoriikalta poliittisessa pakkoraossa, jossa oma idea tulee hylätyksi.

Kari olisi melkoisella varmuudella ollut valmis pormestarin tehtävään, jos "kenttä olisi kutsunut" ja pormestarimalli olisi mennyt maaliin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

Jonkun on lahtelaista politiikkaa tulevallakin kaudella johdettava. On selvää, ettei suuren kaupungin ykköspoliitikko voi olla kansanedustaja, joten Karin voi näistäkin laskuista tiputtaa. Hän ei kansanedustajuudesta tietenkään kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden vuoksi luovu.

Jos oletetaan SDP:n jatkavan kaupungin suurimpana puolueena, on jopa todennäköistä, että kaupunginhallituksen puheenjohtajan paikasta kisaavat taas samat nimet kuin päättyvän valtuustokauden alussa. Tuolloin työväenyhdistyksen sisäisten valtataisteluiden jälkeen puheenjohtajakausi päätettiin jakaa kahtia Pekka Komun (sd.) ja Sirkku Hildénin (sd.) kesken.

Demarit harmittelevat julkisesti pormestarimallin kaatumista. Etenkin Hildénin mahdollisille ja todennäköisille valtapyrkimyksille pormestarimallin kaatuminen oli kuitenkin hyvä asia: poliittisen arvovaltatappion pormestariasiassa kokenut Kari on poissa pelistä, kun kaupungin tärkeintä nuijaa jaetaan.

Kari tuskin kuitenkaan haluaa antaa vapaataivalta Hildénin jatkokaudelle, onhan Pekka Komu hänen suojattinsa numero yksi. Hildén on kuitenkin ainakin aiemmin ollut "liian" äänestetty syrjäytettäväksi tyystin äänestäjien "maltillisempaa" suosiota nauttivan Komun tieltä.

Hampaiden kiristelyä horisontissa.

Lahden politiikkaa vaivaa johtamisvaje

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.