Lukijalta: Karjalan palauttaminen ei olisi Suomen etujen mukaista

Kari Jakonen

Etelä-Suomen Sanomissa oli Joel M. Vainosen laaja ja monipuolinen kirjoitus Tarton rauhansopimuksesta. Kirjoitukseen sisältyi myös lyhyt historiallinen yhteenveto Ruotsi-Suomen ja Venäjä-Neuvostoliiton välisistä sodista ja solmituista rauhansopimuksista 1300–1945.

Juttuun sisältyi myös Aluepalauttaja ry:n Lasse Koskisen haastattelu, jossa käsiteltiin Karjalan palautusta. Yhdistys teki viime vuonna valtioneuvostolle aloitteen, että Suomi ehdottaisi Venäjälle keskustelujen aloittamista Karjalan palauttamiseksi vanhojen rajojen mukaisesti Tarton rauhan 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ja muutenkin, että juhlavuonna järjestettäisiin näyttäviä tilaisuuksia. Aloite ei ole saanut julkisuudessa olleiden tietojen perusteella vastakaikua.

Näin Suomen itäraja on aaltoillut vuosisatojen saatossa

Mikään poliittisista puoleista ei ole virallisesti ottanut kantaa Karjalan palautuskysymyksessä. Aluepalautuksen lisäksi kansalaisjärjestö Pro Karelia ja siihen läheisesti liittyvä Karelia Klubi ajavat Tarton rauhan rajojen palauttamista. Sotien jälkeen Karjalan liitto oli aktiivinen Karjalan palautusasiassa. Nykyisin tämä ei kuulu virallisesti liiton ajamiin asioihin.

Tämä on Suomen ulkopoliittisen johdon asia. Viimeksi palautus oli esillä 1990-luvun alkupuolella Neuvostoliiton hajoamisen yhteydessä. Silloinen ulkopoliittinen johto Koiviston johdolla ei lämmennyt naapurin puolelta tulleisiin jonkinlaisiin ehdotuksiin.

On Suomen hallituksen ja ulkopoliittisen johdon tehtävä arvioida, onko palautus realistista toteuttaa.

Koskisen mukaan Karjalan palauttaminen olisi Suomen ja Venäjän etujen mukaista. Mielestäni missään mielessä se ei olisi Suomen etujen mukainen. On Suomen hallituksen ja ulkopoliittisen johdon tehtävä arvioida, onko palautus realistista toteuttaa.

Epäilen myös, onko naapuri nykyisessä tilanteessa yhtään kiinnostunut asiasta. Siellä on seurattu huolestuneina läntisen sotilasliitto Naton lähestymistä Venäjän rajoille. Tilannetta ei yhtään helpottaisi, jos rajaa ehdotettaisiin siirrettäväksi lähemmäksi Pietaria ja Moskovaa.

Toivotaan, että nykyinen tilanne palautuu jossain vaiheessa normaaliksi, että matkailu ja muu yhteistyö voisi jatkua Karjalan kannaksella ja muualla Venäjällä entiseen tapaan.

Kirjoittaja on Karjalan matkailua ja historiaa harrastanut evakkojen jälkeläinen.

Palauttajajärjestöt vaativat Tarton rauhan rajoja takaisin – ”Poliittinen johto vaikenee ja vaientaa”, sanoo lahtelainen Lasse Koskinen

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut