Kimmo Kankaan Esalainen: Riveluutio on tehnyt Huuhkajista keskinkertaisellakin pelillä voittavan joukkueen

Kimmo Kangas

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelaa parhaillaan vahvassa myötävireessä. Alla on kolmen ottelun voittoputki kilpailullisissa otteluissa. Kilpailullista on pakko korostaa, koska väliin mahtuu ruma konttaus Puolaa vastaan ystävyysottelussa.

Erityisen ilahduttavaa Huuhkajien nykyisissä otteissa on, että keskikokoisiakin eurooppalaisia joukkueita pystytään voittamaan ilman, että se vaatisi erityistä venymistä tai yksittäisen pelaajan poikkeuksellista "pöljää päivää".

Vaikka viimeksi voitetut Bulgaria ja Irlanti eivät kenties ole enää takavuosikymmenten veroisessa iskussa, on kumpikin päänahka varsin muikea.

Jalkapallokommentaattori Pasi Rautiainen vannoo Huuhkajien EM-kisajoukkueessa vahvan keskiakselin nimeen: "Jos alaselkä ja pää ovat paskana, niin kädetkin roikkuvat

Nykyjoukkueelta hyviin tuloksiin riittää siis hyvä perustekeminen. Tässä lienee Markku "Rive" Kanervan yksi suurimmista ansioista. Riveluutio ei ole Huuhkajissa tarkoittanut välttämättä mitään vallankumouksellista pelitapaan, vaan etenkin uskoa joukkueen mahdollisuuksiin.

Vaikka vertailu eri aikakausien joukkueiden välillä on vaikeaa ja oikeastaan turhaakin, voi joka tapauksessa todeta, etteivät nykyjoukkueen pelaajat pelaa samassa laajuudessa eurooppalaisissa huippuseurajoukkueissa kuin niin sanotun kultaisen sukupolven Litmaset, Hyypiät ja kumppanit.

Kanervan Huuhkajat todentaa esimerkillisesti väittämää, jonka mukaan joukkue on enemmän kuin osiensa summa. Nykyjoukkueen kirkkaimmat tähdet ovat maalivahti Lukas Hradecky, keskikenttäpelaaja Glen Kamara ja hyökkääjä Teemu Pukki. Viimeisimpiin voittoihin ei ole tarvittu kolmikolta ihmetekoja, vaan päinvastoin, Pukilla on ollut jopa varaa tuhnuilla maalipaikoissa. Helpottavaa toki olisi, jos Pukki löytäisi taas maalivireen.

Huuhkajien EM-kisoihin saavuttama arvokisapaikka oli historiallinen saavutus. Täysin auki on, päästäänkö kisoja pelaamaan ensi kesänäkään. Maajoukkueen hyvät otteet rajoitetun yleisömäärän edessä uusitulla olympiastadionilla ovat taanneet joka tapauksessa sen, että suuren yleisön kiinnostus pysyy yllä.

Meneillään olevan Kansojen liigan jälkeen seuraavana edessä ovat MM-karsinnat. Vaikka Suomen otteet ovat olleet ilahduttavia, ei karsinnoista tule helpot. Suomi on tällä hetkellä ranking-listalla eurooppalaisista joukkueista 31. Pääsy 30 joukkueen joukkoon auttaisi parempaan arvontakoriin. Hyvistä otteista huolimatta nousu listalla ei ole selviö, vaan myös edellä olevien joukkueiden otteet vaikuttavat.

Huuhkajat pelaa marraskuussa isoista asioista – "Nälkä kasvaa syödessä"

Niin pelaajien kuin kannattajienkin toiveissa varmasti on, että EM-kisat pystyttäisiin ensi kesänä pelaamaan. Vaikka maajoukkueen kokoonpano elää koko ajan, olisi ensi kesän joukkueessa mukana todennäköisesti suuri osa kisapaikan varmistaneista pelaajista.

Uusia pelaajia ajetaan maajoukkueeseen sisään koko ajan. Ehkä mielessä olisi hyvä pitää myös kokeneet, nyt eri syistä sivussa olleet pelaajat. Puola-ottelu nimittäin osoitti sen, ettei taso maajoukkueessa ole edelleenkään kovin laaja. Valitettavasi tilanne on, että Veikkausliiga-peleistä on kovin vaikea ponnistaa kansainväliseen pelitempoon. Ei sillä, etteikö Kanerva voisi taikoa kultaa myös kotimaisista sarjajyristä. Tähänkin voi uskoa riveluution kykenevän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu