Pääkirjoitus: Maskisoppa saisi jo jäähtyä

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta vahvisti torstaina pääministeri Sanna Marinille, ettei THL suositellut maskeja keväällä. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Kasvomaskisuositukseen liittyvä maskikohu on kiehunut yli jo jokin aika sitten.

Kyse on siitä, miksi Suomessa ei annettu suositusta kasvomaskin käyttöön jo keväällä, vaikuttiko päätökseen poliittinen ohjaus ja annettiinko kansalaisille väärää tietoa maskien hyödyllisyydestä. Vaikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) pääjohtaja Markku Tervahauta oli itse maskiohjeistuksen antamisen kannalla, THL ei lopulta varsinaista suositusta antanut.

Kevään ratkaisua perusteltiin sillä, ettei maskin hyödystä ollut riittävästi tutkimustietoa ja sillä, että väärin käytettynä maskin pelättiin aiheuttavan pikemminkin ongelmia kuin hyötyjä.

Käsitys ja ohjeistus on sittemmin muuttunut, vaikka edelleen muistutetaan siitä, että kasvomaski suojaa muita, ei sen kantajaa ja että suojusta on osattava käyttää oikein.

Ari Helmisen kommentti Tekikö Marin saman virheen kuin Sipilä?

Poliittinen kiistakysymys kevään maskiohjeistuksesta koskee sitä, jättikö THL maskisuosituksen antamatta poliittisen ohjauksen vuoksi, siksi, ettei maskeja kuitenkaan riittäisi kaikille kansalaisille, kun pulaa oli terveydenhuollon ammattilaistenkin maskeista.

Oppositio epäilee hallituksen ohjanneen THL:ää suosituksen antamatta jättämiseen, mutta hallitus on sen kiistänyt. Hallitus korostaa, että on seurannut maskisuositusten antamisessa asiantuntijoiden eli THL:n ohjeita.

Opposition kasvomaskiasiasta esittämästä epäluottamusäänestyksestä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) selvisi tiistaina hallituspuolueiden äänillä 106 – 79.

Asia on saanut turhankin suuret mittasuhteet

Keskustelu asiasta on kuitenkin jatkunut vilkkaasti sosiaalisessa mediassa, Twitterissä, Tervahaudan ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) välillä. Tervahauta on todennut Marinin olevan oikeassa siinä, ettei THL esittänyt keväällä yleistä maskisuosituksen antamista.

Sanna Marin pyysi ja sai torstaina Tervahaudalta kirjallisen selvityksen THL:n kannasta maskisuositukseen keväällä. Sen mukaan THL ei pitänyt maskisuositusta keväällä tarpeellisena. Marin kuittasi keskustelun asiasta päättyneeksi.

Toivon mukaan maskikeitos nyt jäähtyy, sillä huomiota vaatii erityisesti syksyn tautiaallon pitäminen kurissa ilman yhteiskunnan sulkemista. Oppositiokin sai varmaan haluamansa.

Vaikka asia on ollut tärkeää käydä läpi, se on saanut turhankin suuret mittasuhteet. Kevään kiireisistä ratkaisuista täytyy ottaa opiksi ja mahdolliset virhearviot tuoda julki ja korjata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu