Lukijalta: Valtion virastoja valvottava nykyistä tehokkaammin – mitä muutoksia Energiaviraston toimintaan tehdään jatkossa?

Alkuviikolla (12.10.2020) uutisoitiin valtakunnan medioissa, että Yle on selvitellyt sähkön siirtohinnoittelun perusteita ja toteutusta. On ilmennyt, että siirtohinnoittelun murhaavista korotuksista vain pienehkö osa on käytetty siirtoverkon toimivuuden varmistamiseen.

Tavoitteena on ollut luonnonilmiöille alttiiden ilmajohtojen kaapelointi maapohjaan. Selvityksestä ilmenee, että noin neljän prosentin korotustarve olisi riittänyt. Energiaviraston järkeilemä laskentapa mahdollisti kuitenkin noin neljänkymmenen prosentin korotuksen.

Verovaroilla ylläpidetyn energiaviraston edustaja kertoi aamun uutislähetyksessä, että heidän tarkoituksensa oli varmistaa kaikkein pienimmänkin energiayhtiön mahdollisuudet selvitä investointipaineista, minkä johtojen siirtäminen ilmasta maan uumeniin aiheuttaisi. Todella inhimillinen tavoite mahdollisti kuitenkin kohtuuttoman siirtohinnoittelun.

Tämän oivalsivat epäilemättä kaikki energiayhtiöt ja ilmeisesti myös ulkomaiset sijoitusyhtiöt, joiden kiinnostus suomalaisiin energiaverkkoihin kasvoi entisestään. Energiavirasto avasi Pandoran lippaan.

Lukijalta Voiko edes toivoa, että asiakkaille varmistetaan nykytilaa alemmat siirtohinnat?

Energiaviraston toiminta on naiiviudessaan verrattavissa vuosia sitten tapahtuneeseen ilmatilan ostoon Saksanmaalta. Kovin kunniakkaita liiketoimia eivät ole olleet metsäteollisuusbisnekset Amerikassa eivätkä liioin hallituksen aikanaan päättämä niin sanottu Caruna-kauppa.

Luulen, että kansalaiset odottavat seikkaperäistä selvitystä ainakin seuraaviin kysymyksiin: Kuka tai ketkä tekivät tämän päätöksen? Mikä on päätöksentekijöiden vastuu? Kuka korvaa perusteettomasti laskutetut siirtomaksut? Milloin siirtomaksut palautetaan hyväksyttävälle tasolle? Mitä muutoksia Energiaviraston toimintaan tehdään jatkossa?

Mitä tästä voisi oppia? Ainakin sen, että valtion virastoja on jatkossa valvottava nykyistä olennaisesti tehokkaammin. Muistamme hyvin, kuinka hämmästelimme jokunen kuukausi sitten miljoonien arvoisten koronavarusteiden erikoista kauppatapaa. Nyt hämmästellään, miten on mahdollista, että valtiokoneisto kyykyttää kansalaisia satojen miljoonien ylimääräisillä kuluilla useamman vuoden periodilla.

Yle: Myrskyinvestoinnit selittävät vain pienen osan sähkön siirtohintojen korotuksista – hinnat nousseet nopeasti vuodesta 2016 alkaen

Ehkä tärkeintä on kuitenkin pysähtyä miettimään, miten perusteltua on säilyttää kansalaisille välttämättömät verkot suomalaisten täydellisessä hallinnassa ja omistuksessa. Käytännössä omassa hallinnassa tulisi olla ainakin energia-, vesi ja viemäri-, tietoliikenne- ja liikenneverkkojen.

Ulkomaiseen omistukseen siirtyneet verkot tai niiden osat tulee neuvotella takaisin suomalaisten omistukseen. Tarvittaessa tulee harkita muutoksia lainsäädäntöön, ellei sopimusteitse päästä tavoitteeseen.

Myöhempien typeryyksien ennaltaehkäisemiseksi tulee joka tapauksessa kehittää lainsäädäntöä tältä osin.

Harri Seppä, kiinteistöneuvos

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu