Lukijalta: Hildén, Komu, Puusaari, Mäntylä, Lientola: Poliittinen johtaminen tehdään yhdessä – on syytä pohtia vakavasti, miten jatketaan

Poliittinen johtamisjärjestelmä on ollut viime aikoina kiivaan keskustelun kohteena. On kuitenkin hyvä täsmentää joitain asioita.

Poliittinen johtamisjärjestelmä on aina valtuuston työkalu, jota se käyttää johtaakseen poliittista toimintaa kaupungissa. Mikään järjestelmä, oli se Lahdessa nykyisin käytössä oleva kaupunginjohtajamalli tai pormestarimalli, ei ole täydellinen. Aina on asioita, joita halutaan ja on syytäkin, kehittää. Maailma muuttuu, ja niin muuttuvat myös ajatukset siitä, miten poliittista johtamista on hyvä toteuttaa.

Poliittinen johtamisjärjestelmä ei saa olla itsetarkoitus, vaan tavoitteena on oltava se, että demokratia toteutuu, päätöksenteko on sujuvaa ja tämä koituu lopulta lahtelaisten hyödyksi.

Johtamisjärjestelmää muokattiin viime vaalikaudella ja puolueiden välisissä neuvotteluissa sovittiin, että sitä muutetaan taas tällä vaalikaudella. Kauden alussa tehdyssä nykytila-analyysissa tuotiin esille, että nykyjärjestelmässä muun muassa viranhaltijoilla on paljon poliittista valtaa, ja moni valtuutettu kokee, ettei valtuustolla ole enää riittävästi päätösvaltaa.

Erno Laisin näkökulma Lahden poliittinen syksy on ollut kaaosta ja pahempaa voi olla luvassa

Työ aloitettiin johtamisjärjestelmätoimikunnassa heti kauden alussa, ja mukana toimikunnassa ovat olleet monijäsenisten, järjestäytyneiden valtuustoryhmien puheenjohtajat, kaupunginhallituksen puheenjohtajat ja valtuuston puheenjohtaja sekä 1. varapuheenjohtaja. Tällä kokoonpanolla on valmisteltu asiaa koko ajan hyvässä yhteishengessä.

Joistain asioista on oltu eri mieltä ja tällöin on etsitty kompromisseja. Pormestarimalliin oli kriittisyyttä useilla ryhmillä, mutta asiassa haettiin konsensusta.

Poliittisten irtopisteiden kerääminen kärjistämällä ja populistisia lausuntoja antamalla ei vie tätä tärkeää asiaa eteenpäin.

Valtuustoon oli valmisteltu kolme päätösesitystä, joista kaksi valtuusto hyväksyi selvällä enemmistöllä ja viimeisen palautti. Palauttamisen jälkeen päätettiin, että valtuustoryhmien puheenjohtajatoimikunta, jossa on samat ihmiset kuin johtamisjärjestelmätoimikunnassa sekä valtuuston 2. ja 3. varapuheenjohtaja, valmistelee asiaa. Toimikunnan käsittelyssä ei ole tullut esityksiä siitä, mitkä asiat ovat selkeästi sellaisia, joita halutaan korjata. On vaikea korjata jotain, kun ei ole tiedossa, mikä on rikki.

Poliittinen johtamisjärjestelmä on syytä valmistella siten, että sillä on mahdollisimman laaja tuki. Onkin syytä pohtia vakavasti, miten jatketaan. Sekin on tehtävä yhdessä; neuvotellen ja eri näkemyksiä kuullen.

Poliittisten irtopisteiden kerääminen asioita kärjistämällä sekä populistisia lausuntoja antamalla ei vie tätä tärkeää asiaa eteenpäin.

Sirkku Hildén, kaupunginhallituksen puheenjohtaja (sd.), Pekka Komu, valtuustoryhmän puheenjohtaja (sd.), Riina Puusaari, valtuustoryhmän puheenjohtaja (vihr.), Aleksi Mäntylä, kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja (vihr.) ja Elisa Lientola, valtuustoryhmän puheenjohtaja (vas.)

Demarit kutsuu puolueet yhteisiin neuvotteluihin, aiheena Lahden poliittinen johtaminen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu