Lukijalta: Eero Seesvara Lahti Energiaa koskeneesta uutisoinnista: Viestini on ollut kiteytetysti, että yhtiö on velkainen, mutta sen kyky hoitaa lainansa ja vastuunsa hyvä

Eero Seesvaara

Lauantain (10.10.) Etelä-Suomen Sanomissa mainittiin nimeni negatiivisessa valossa liittyen Lahti Energian tuloksentekokykyyn. Tekstissä mainittiin, että ”erään näkemyksen mukaan” entinen johto antoi yhtiön tilanteesta liian ruusuisen kuvan, jopa virheellisen. Tällaisen esittämistä pidän ala-arvoisena, näppisviestin tasoisena puun takaa huuteluna.

Sen lisäksi, että se kohdistuu minuun, siinä kyseenalaistetaan myös Lahti Energian hallituksen kyky valvoa yhtiön tilannetta; harhaanjohtava, väärää tietoa antava toimitusjohtajahan pitää välittömästi vapauttaa tehtävästään.

Viestini on ollut kiteytetysti: Yhtiö on velkainen, mutta sen kyky hoitaa lainansa ja vastuunsa on hyvä. Lisäksi: lainoihin liittyen yhtiöllä on muutaman vuoden rahoituksellinen kapeikko. Tästä syystä onkin hyvä, että omistajaohjauksen ja yhtiön edustajat ovat päätyneet esittämään lähivuosiksi alempaa osinkotasoa.

Kaupungin konserni- ja tilajaostoa johtava Aleksi Mäntylä (vihr.) toteaa, että aikaisempi yhtiön johto on antanut liian positiivisia lukuja. Hän tarkoittanee lukuja, joilla yhtiön tulevaa kehitystä on kuvattu pitkällä tähtäimellä (PTS). Tällaiseen tarkasteluun sisältyy vuositasolla aina riskinsä, sekä tulosta vähentävänä että myös sitä lisäävänä.

Esimerkiksi kuluvan vuoden tulos tullee reippaasti ylittämään PTS:n luvun – kertaluontoisesta syystä. Vuositason poikkeamat eivät kuitenkaan vie pohjaa pois yhtiön omistajaohjaukselleen antamalta tulevaisuuskuvalta – tokihan kuva täsmentyy vuosien varrella.

Kuluvana vuonna korona on yhdessä hyvän vesitilanteen kanssa vaikuttanut sähkön tukkumarkkinahintaa alentavasti, ja se luo epävarmuutta sähkön tuotantoa omistavien yhtiöiden tuloksiin myös ensi vuonna. Voin arvata, että tämä on vaikuttanut aiempaa alhaisemman osinkovaateen asettamiseen.

Ehkäpä yhtiön osakasraportointia olisi aikanani pitänyt kehittää siten, että se on vastaanottajansa helpommin ymmärrettävissä.

Pahitteeksi ei muutoinkaan ole jättää yhtiöön sisään kehitysrahaa: joillakin yhtiöillä on sovittuna tällainen osingonjakopolitiikka. Ja saavathan yhtiön ja omistajankin vastuuhenkilöt nukkua yönsä rauhassa, kun on enemmän pelivaraa esimerkiksi säiden vuosivaihteluille ja koronan tuomalle epävarmuudelle.

Selvyyden vuoksi mainittakoon, että sähköntuotannon lisäksi Lahti Energialla on kolme muutakin tukijalkaa, joihin nykymittainen koronaepidemia ei juurikaan vaikuta: kaukolämpö, sähkönjakelu ja sähkön myynti (Oomin kautta).

Ehkäpä yhtiön osakasraportointia olisi aikanani pitänyt kehittää siten, että se on vastaanottajansa helpommin ymmärrettävissä. Lahti Energian hallituksen puheenjohtajan aloitteesta käyttöönotetut omistajan ja yhtiön edustajien pidemmät yhteiset istunnot varmasti parantavat omistajatahon ymmärrystä ja tilannekuvaa samalla luottamusta lisäten.

Menestystä yhtiölle, joka alennetullakin osingolla muut tekijät huomioiden tuonee kaupungin kassaan ensi vuonna yhteensä yli 15 miljoonan euron rahavirran.

Kirjoittaja on Lahti Energian ex-toimitusjohtaja ja diplomi-insinööri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu