Lukijalta: Verkkohäirintä vaientaa tyttöjen äänen – ongelma ei ole meissä tytöissä vaan häiriköissä ja häirinnän hiljaisessa hyväksymisessä

Meeri Havumäki

Jopa 42 prosenttia suomalaistytöistä on joutunut verkkohäirinnän uhriksi. Vähemmistöryhmiin kuuluvat tytöt kokevat häirintää puolitoistakertaisesti muihin verrattuna. Tämä selviää lastenoikeusjärjestö Plan International Suomen tuoreesta tutkimuksesta, joka käsittelee tyttöjen ja nuorten naisten kokemuksia verkkohäirinnästä.

Häirinnän yleisyys on todella huolestuttavaa, sillä häirintä rajoittaa meidän tyttöjen vapautta tuoda esiin itsellemme tärkeitä asioita ja mielipiteitämme. Nettihäirintään sisältyy muun muassa kiusaamista, rasistista kommentointia, seksuaalista häirintää sekä ulkonäön pilkkausta. Joka seitsemäs tyttö on häirinnän takia jopa lopettanut jonkin sosiaalisen median alustan käytön.

Se on väärin. Ongelma ei ole meissä tytöissä vaan häiriköissä ja häirinnän hiljaisessa hyväksymisessä.

Tytöt käyttävät nettiä enemmän kuin koskaan, ja some on tärkeä osa elämäämme. Somen tulisi olla mukava alusta, jossa voi rauhassa ilmaista itseään ja mielipiteitään.

Kansainvälinen tyttöjen päivä muistuttaa syrjinnästä ja juhlii tyttöjen voimaa

Tyttöjen ääni ja mielipiteet ovat korvaamaton osa parempaa tulevaisuutta. Vaadimme tasa-arvoa ja ympäristötoimia. Ilmaisemme omaa luovuuttamme ja näytämme taitojamme.

Se, että tuota kaikkea voi tehdä vain häirinnän uhalla, on todella vahingollista. Siinä kärsivät sekä tyttöjen itsetunto että hyvinvointi, ja lopulta myös koko muu maailma.

Jokainen netinkäyttäjä voi osaltaan vastata turvallisemman ilmapiirin luomisesta ja puuttua häirintään sitä nähdessään.

Hätä on todellinen, ja se vaatii konkreettisia toimia. Sosiaalisen median alustojen on tehostettava raportointikeinojaan, jotta mahdollisimman suuri osa häirinnästä tulisi julki ja estettäisiin. Ihmiset pitää saada tietoisiksi ongelmasta, sillä silloin jokainen netinkäyttäjä voi omalta osaltaan vastata turvallisemman ilmapiirin luomisesta ja puuttua häirintään sitä nähdessään.

Me tytöt olemme tärkeitä ja arvokkaita. Meidän äänemme pitää saada kuulua.

Kirjoittaja on 16-vuotias Plan lastenhallituksen jäsen.

Näin sujui vääksyläisen Aava Murron päivä pääministerinä – tempaus herätti huomiota maailmalla

Kommentoi