Lukijalta: Ihmiset pitää ottaa huomioon taajamaa tiivistäessä – Orimattilassa aiotaan lisätä rumuutta betonilla, pellillä ja asvaltilla

Anssi Autere

Kehitys ei voi olla kestävää, jos samalla uhrataan ihmisten hyvinvointia, sanoo Aalto-yliopiston maankäytön suunnittelun professori Marketta Kyttä (Kauppalehti 2.1.2019).

Kun taajamien ympäristö rakennetaan asukkaiden ehdoilla, saadaan aikaiseksi kokonaisuus, jota arvostetaan ja kunnioitetaan. Hyvin harva haluaa töhriä, tärvellä ja liata kaunista ympäristöä, jonka suunnitteluun hän on saanut osallistua mielipiteellään.

Rumilla betoni- ja peltiseinillä kuorrutetut ympäristöt kutsuvat luokseen sottaajat. Nämä liike-elämän ehdoilla pystytetyt pyhätöt ympäröidään laajoilla asfalttipihoilla, jotka houkuttelevat luokseen sekalaiset rallaajien joukot.

Taajamia ei voi eikä saa rakentaa ainoastaan liike-elämän tarpeet huomioon ottaen!

Lukuisat tutkimukset todistavat, että kauniit ja paikkakunnan perinteitä kunnioittavat ympäristöt vähentävät stressiä ja edistävät mielenterveyttä. Asukkaiden onnellisuuteen ja hyvinvointiin kaupunkien taajamissa on fyysisellä ympäristöllä suuri vaikutus.

Nämä seikat on otettava huomioon, kun mietitään Hämeenmaan Prisma-hankkeen Orimattilaan haikailemaa Erkontien tuhoamista vetämällä katu s-mutkalle liiketoiminnan tylyjen lakien ehdoilla.

Jokainen poliittinen ryhmittymä on ottanut toimintatavakseen täydellisen vaikenemisen. Miksi?

Tulevaisuuden asumisen asiantuntija ja yrittäjä Kimmo Rönkä on todennut, että kunta voi kaupunkisuunnittelussa vaatia ja edellyttää. Esimerkiksi tontin luovutuksessa voi olla ehtoja. Yksinkertainen ehto voi olla, että tontit annetaan vain, jos korttelissa tehdään yhteistyötä.

Ainoa oikea tapa toteuttaa Orimattilan taajaman tiivistyvä rakentaminen on toteuttaa se sosiaalisesti kestävällä, ihmiset huomioivalla pehmeällä ratkaisulla.

Tulevaisuuden asumisen asiantuntija: maaseutu on tulossa kaupunkiin ja sille pitäisi antaa tilaa – "Oma sauna kerrostalossa on hölmö juttu"

Kukaan Orimattilan valtuutetuista ei ota julkisesti kantaa Hämeenmaan Prisma-suunnitelmiin. Jokainen poliittinen ryhmittymä on ottanut toimintatavakseen täydellisen vaikenemisen. Miksi?

Heillä ei ole kerta kaikkiaan mielipidettä asiasta, vai vaikuttaako jokin taho taustalla vaikenemiseen ja todellista valtaa käytetään kabineteissa?

Kaupunginjohtajan myönteinen kanta Erkontien tuhoavaan s-mutkaan ei ole mikään yllätys, kun ammattilobbaajat ovat olleet asialla. Kaupunginjohtajan esittämä argumentti työpaikkojen lisääntymisestä on vailla pohjaa: miten monta työpaikkaa vastaavasti menetetään, jos monopoli kaappaa komennon?

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut