Lukijalta: Hyvää elämään kuuluu turvallinen ja kivuton loppuajan hoito kaikilla alueilla Päijät-Hämeessä

Paula Myllyvirta

Saattohoito ja palliatiivinen hoito ovat edelleen vaikeita aiheita, koska niiden käsittely edellyttää ahdistavaa elämän rajallisuuden hyväksymistä, kuoleman ajattelemiseen suostumista. Päijät-Hämeessä Saattohoidon Tukiyhdistys toimii, jotta osana hyvää, tasapainoista elämää myös hyvä kuolema tulisi helpommin lähestyttäväksi.

Tänään vietetään Maailman saattohoitopäivää yli sadassa maassa teemalla ”Minun hoitoni – minun lohtuni”. Saattohoidon Tukiyhdistys on 13 vuoden aikana toimillaan tukenut saattohoidon toteuttamista ja kehittämistä Päijät-Hämeessä.

Haluamme tukea saattohoidon koulutusta tarvitsevia ammattilaisia ja vapaaehtoisia. Haluamme auttaa nopeasti ja joustavasti täydentävillä hankinnoilla saattohoitoa ja palliatiivista hoitoa toteuttavia poliklinikoita, sairaalaosastoja sekä palvelutaloja varusteiden hankinnoissa ja potilastilojen viihtyisyyden parantamisessa.

Palliatiivinen hoito ja saattohoito vaativat erityistä osaamista sekä monien osaajien hyvää yhteistyötä, monenlaisia aineellisia resursseja. Palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa on monilta osin kehitetty pitkälle. Saattohoidon edellytyksiä on parannettu vanhusten hoitoyksiköissä.

Mäntylän asumisyksikössä Heinolassa havaittu useita epäkohtia: "Tarkastuksessa jäi epäily, että onko henkilökunnan mitoitus päivävuorossa riittävä"

Työtä on kuitenkin paljon ja resursseja on saatava lisää, jotta luottamus hyvän kuoleman mahdollisuuteen olisi olemassa. Sosiaali- ja terveyspalvelujen muutosten paineessa erityisiä resursseja vaativat toiminnot ovat uhattuina, jos eri tasoilla päättäjillä ei ole riittävää sitoutumista korkeatasoisen saattohoidon turvaamiseen.

Päijät-Hämeen Saattohoidon Tukiyhdistys on esimerkki siitä, miten kaikilla on järjestötoiminnan kautta mahdollisuus vaikuttaa tärkeinä pitämiimme asioihin. Järjestötoiminta on vapaaehtoistyötä, mutta samalla, kun ihmiset antavat aikaansa, he myös rikastuttavat omaa elämäänsä.

Työtä on paljon ja resursseja on saatava lisää, jotta luottamus hyvän kuoleman mahdollisuuteen olisi olemassa.

Saattohoitoyhdistyksessä toimiminen on konkreettinen mahdollisuus vaikuttaa elämänsä luopumismatkalla olevien ihmisten elämänlaatuun – ja samalla ehkä työstää myös omaa suhdetta elämän rajallisuuteen.

Hyvään elämään kuuluu luottamus yksilölliseen ja kunnioittavaan kohtaamiseen sekä turvalliseen ja kivuttomaan loppuajan hoitoon kaikilla alueilla Päijät-Hämeessä.

kirjoittaja on Päijät-Hämeen Saattohoidon Tukiyhdistyksen puheenjohtaja

Lukijalta Asiakasturvallinen hoito ei toteudu, jos ikääntyneitä hoitavat puutteellisen koulutuksen saaneet henkilöt

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu