Hanna Myyrän Esalainen: Koronataistelussa pakkokeinot voivat kääntyä itseään vastaan

Hanna Myyrä

Tänä syksynä koronavirusepidemian hillitsemiseksi on menty kohtalaisen maltillisella linjalla etenkin kevääseen verrattuna. Poikkeusoloihin ei ole ollut tarvetta, vaan rajoitukset on tehty normaalin lainsäädännön pohjalta. Ravintoloiden anniskelu- ja aukioloaikojen rajoittaminen on oikeastaan ainoa poikkeus suosituslinjaan, samoin aluekohtaiset etäkouluihin siirtymiset pahimmilla epidemia-alueilla.

Suomessa pyritään siihen, ettei viime kevään kaltaisiin oloihin ole tarvetta ryhtyä, vaikka ravintola-alan aukioloaikojen rajoitukset alan yrittäjiä pahasti kirpaisevatkin. On kaikille parempi, että voidaan elää vaikka hieman nilkuttaen sen sijaan, että kaikki joutuvat pysyttelemään kotioloissa. Siihen vaiheeseen törmää toivottavasti vasta muistelmateoksissa.

Kun tiukimmat toimet ja suositukset voidaan kohdistaa täsmäiskuina alueille, joissa koronavirus leviää nopeimmin, voidaan pitää pääosa yhteiskuntaa mahdollisimman avoimena. Pakkoihin ja sakkoihin ei onneksi ole Suomessa lähdetty.

Monissa muissa maissa epidemian toinen aalto on aiheuttanut pakkokeinoja rangaistuksineen. Esimerkiksi maskittomuudesta voi monessa maassa rapsahtaa tuntuva sakko ja vielä kovempi karanteenimääräyksen rikkomisesta.

Koska yksi perheeni jäsenistä asuu tällä haavaa Skotlannissa, olen saanut kuulla tämäntyyppisistä otteista ja keinovalikoimista. Britanniassa tapaamisia rajoitetaan tällä haavaa yhtä tiukasti kuin Suomessa keväällä, mutta sillä erotuksella, että Britanniassa rajoitusten rikkomisesta rangaistaan. Britanniassa ihmisten kanssa käyminen on epidemian vuoksi sallittua vain samassa taloudessa asuvien kesken.

Ei vaadi kovin kummoista päättelykykyä arvata, mitä rangaistuslinjalle lähtemisestä voi seurata.

Jos esimerkiksi opiskelija saa lieviä hengitystieoireita ja on kenties sitä ennen tavannut jonkun eri taloudessa asuvan ystävänsä, mahtaako hän mennä testiin? Ja kertooko hän samalla, keitä on tavannut edellisinä päivinä? Jos hän toimii näin, häntä rangaistaan 250 punnan sakolla. Se on monen opiskelijan koko kuukauden ruokabudjetti.

Rangaistuksen uhka johtaa helposti siihen, että tauti leviää, koska testeissä ei käydä eikä tartunnan saaneiden mahdollisia altistusketjuja saada selville. Vaikuttaa siltä, ettei asioita ole ajateltu aivan loppuun asti.

Suomessa maskipakkoa kuulee välillä puheissa, mutta sosiaali- ja terveysministeriö on tyytynyt antamaan vain suosituksia, jotka vaihtelevat kunkin alueen tilanteen mukaan.

Merkittävin syy tähän on se, että kaikki eivät pysty käyttämään maskia terveyssyistä. Olisi hyvin hankalaa keksiä keino, jolla sen voisi ilmoittaa ilman tietosuojan vaarantumista.

Suosituslinja on usein tehokkaampi kuin pakko. Suuri osa meistä on sellaisia, että teemme ikäviäkin asioita mieluummin vapaaehtoisesti, velvollisuuden tunnosta kuin käskyjen pohjalta. Kaikkiin eivät suosituksetkaan pure, mutta maskin käyttäjät tarjoavat suojaa heillekin. Onhan maski epämukava, mutta vielä pahempaa on, jos tämä tilanne vain jatkuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu