Lukijalta: Politiikka muuttuu harmittavan moniääniseksi ja avoimeksi – muutoksessa ei ehkä enää pärjää vanhoilla keinoilla

Elisa Lientola

Kokoomusvaikuttaja Ilkka Viljasta harmittaa 7.10.2020 Etelä-Suomen Sanomissa, että myös kokoomuksen pitäisi toimia asiallisesti ja yhdessä sovittujen pelisääntöjen mukaan. Viljanen unohtaa, että pelisäännöt rikkoi kokoomus poikkeuksellisen härskillä toiminnalla, eivät demarit tai muut puolueet, jotka vaativat sääntöjen noudattamista.

Tästä vastuullisuudesta Viljanen ryöpyttää demareita ja ”pienpuolueiden naisia, joita ei millään saada kuriin”. Jälkimmäisestä olin tunnistavinani itseni.

Kuriin on kieltämättä koitettu laittaa. Tosin sen enempää minä kuin kokemukseni mukaan muutkaan pienten puolueiden naiset eivät ole rikkoneet yhteisiä sovittuja pelisääntöjä, eikä tapoihimme kuulu asiattomuus. Asiat me sen sijaan nostamme rohkeasti esiin ja perustelemme.

Viljanen siis varmaankin tarkoittaa kurittomuudella sitä, mikä häntä kirjoituksen perusteella hirveästi harmittaa: vanhan tunkkaisen toimintakulttuurin muuttaminen asiaperustaiseksi, avoimeksi ja vastuulliseksi.

Viljanen haikailee aikaan, jolloin herrakerho sopi saunaillassa yhdessä asiat. Väliin eivät mahtuneet pienet puolueet, eivätkä varsinkaan niiden kurittomat naiset.

Viljasen kirjoitus tekee selväksi, etteivät päätöksenteon keskiössä hänen aikanaan ole olleet kuntalaisten asiat ja yhteiskunnan yhteinen hyvä, vaan isojen ryhmien sulle-mulle-jako, pikkumaiset, lapselliset kostotoimet ja passiivis-aggressiivinen kiukuttelu suoran puheen sijasta, kun demokratia harmittaa.

Tämä ei enää käy, ja nyt kuuluu vanhan vallan kuolonkorinaa.

Onneksi tällaiset toimintatavat ovat murtumassa, jopa kokoomuksessa. Politiikka muuttuu moniäänisemmäksi ja avoimemmaksi. Siinä muutoksessa ei ehkä enää pärjääkään vanhoilla keinoilla.

Ennen kiusallisen, kurittoman, eli vaikuttavan naisen, sai vaientaa epäasiallisella käytöksellä, kuten tytöttelemällä, ohittamalla tai vaikka sitten viime kädessä seksuaalisella häirinnällä. Tämä ei enää käy, ja nyt kuuluu vanhan vallan kuolonkorinaa.

Olemme täällä. Vaikutamme täällä. Olemme kurittomia. Nyt ja jatkossa, koska kurittomia pienpuoluenaisia tarvitaan.

Kirjoittaja on mahdottoman kuriton pienpuoluenainen (vas.).

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut