Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Paavolan kampus polttelee Lahden kaupungin käsissä

Lahden kaupunki valmistelee täkäläisittäin varsin poikkeuksellista ja laajamittaista kiinteistöjärjestelyä. Se on aikeissa myydä Paavolan koulu- ja päiväkotikampukseen kuuluvat rakennuksensa kiinteistösijoitusyhtiölle Hemsölle ja vuokrata ne sitten takaisin käyttöönsä pitkäaikaisella sopimuksella.

Kaupunki on kaavaillut rakentavansa Paavolaan uusia kiinteistöjä ja peruskorjaavansa nykyisiä yhteensä noin 60 miljoonalla eurolla vuoteen 2023 mennessä. Virkamiesjohdon vakuuttelujen mukaan kiinteistöjen myynti ja takaisinvuokraus tulisi kaikkinensa edullisemmaksi kuin perinteinen käytäntö, jossa kaupunki pitäisi ne omistuksessaan, maksaisi niistä vuokraa omalle tilakeskukselleen ja vastaisi myös kaikista tulevina vuosikymmeninä ilmaantuvista lisäkustannuksista.

Kaupasta kaupunki voisi kirjata 10 miljoonan euron myyntivoiton kiinteistöjen tasearvoon nähden. Hemsön ottaessa vastuulleen kaikki 60 miljoonan euron investoinnit, kaupungin pääomia vapautuisi kosolti muihin kohteisiin, joiden lista on loputon. Myytävien kiinteistöjen tulevista peruskorjauksista vastaisi uusi omistaja.

Paavolan kampuksen myynti vapauttaisi miljoonia muuhun käyttöön – kauppa ei vaikuttaisi kampushankkeen suunnitelmiin tai aikatauluun

Uusi omistaja kantaisi yksin riskin myös siinä mahdollisessa tapauksessa, että kiinteistöissä ja niiden ylläpidossa ilmenee myöhemmin ikäviä yllätyksiä esimerkiksi sisäilmaongelmien tai energian kallistumisen muodossa.

Hemsön pääomistaja on Ruotsin valtion eläkerahasto. Suomen maajohtaja Jarkko Leinonen korosti taannoin valtuuston tiedotustilaisuudessa yhtiönsä vankkaa kokemusta tilojen tarjoajana yhteiskunnan heikoimmille ryhmille. Hemsön periaatteisiin kuuluu Leinosen mukaan olla tekemättä ylenmääräistä voittoa veronmaksajien rahoilla, mikä osaltaan selittänee, miksi järjestely kuulostaa nyt niin houkuttelevalta kaupunginkin kannalta.

Lahdella riittää kiinteistöjä, joista sijoittajat saattaisivat olla kiinnostuneita.

Ei liene syytä epäillä virkamiesten virkavastuullaan tekemiä laskelmia. Pitäessään paikkansa ne herättävät myös kysymyksen, kannattaako kaupungin ylipäätään pitää enää vaivanaan nykyisen laajuista kiinteistömassaansa, jos kerran yksittäisten rakennusten myyminen ja vuokraaminen takaisin sijoittajilta alkuperäiseen käyttöönsä on taloudellisesti järkevämpää kuin niiden rakentaminen ja ylläpito omaan piikkiin.

Lahdella riittää Paavolan kampuksen jälkeenkin sekä olemassa olevia että suunnitteilla olevia koulu- ja päiväkotikiinteistöjä, joista sijoittajat saattaisivat olla kiinnostuneita, mikäli kaupunki näyttäisi vihreää valoa. Tutkimisen arvoinen asia voisi olla sekin, olisiko myynti- ja takaisinvuorausmallista lääkkeeksi päänsärkyyn, jota kaupunki potee muun muassa pysäköintilaitoksiin liittyvien isojen investointitarpeidensa johdosta.

Lahti kirjaisi Paavolan kampuksen myynnistä 10 miljoonan euron voiton – "Riski sisäilmaongelmista on yksiselitteisesti Hemsöllä"