Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Valinnanvapaus tarkoittaa kallista jäteautojen rallia

Olen jo pitempään seurannut, kuinka irrationaalista ja tehotonta jätekuljetusten hoito on Lahdessa. Eri yhtöiden jäteautot surffailevat sikinsokin ympäri aluetta ja noutavat sieltä täältä aina yksittäisen jäteastian. Keräilyn varmasti voisi hoitaa paljon tehokkaamminkin.

Yksittäinen omakotiasukas tai taloyhtiö ei saa minkäänlaista hintaetua kilpailuttaessaan eri jäteyhtiöitä jätekuljetuksistaan. Hinnat ovat jotakuinkin samat kaikilla toimijoilla.

Kun monilla paikkakunnilla aletaan keräämään myös biojätteet, kuljetusten määrä samalla lisääntyy.

Nyt kun monilla paikkakunnilla aletaan keräätä myös biojätteet, kuljetusten määrä samalla lisääntyy. Olisi kyllä korkea aika alkaa miettiä, miten käsistä karannut jätekuljetusten hinta saataisiin laskemaan.

Käsittäkseni ainoa oikea vaihtoehto näyttäisi olevan yksityisten jätehuoltoyritysten kunnallinen kilpailuttaminen. Esimerkiksi eri kaupunginosien kilpailuttamisella saataisiin varmasti yksikköhinnat putoamaan kaikille tilaajille. Samalla päästöt ympäristöön varmasti pienenisivät kuljetusten tehokkaamman suunnittelun vuoksi.

Kunnallisella kilpailutuksella saataisiiin jäteastiakohtaiset yksikköhinnat kohdilleen, ja kaikki kuntalaiset hyötyisivät kilpailusta alempina jätekuljetushintoina. Asiasta hyvänä esimerkkinä on Kemin kaupunki, joka sai muutama vuosi sitten puolitettua asukkaidensa jätekuljetusten yksikköhinnat kunnallisella kilpailutuksella.

Vapaa markkinatalous on siis hyvä renki, mutta erinomaisen huono isäntä. Tämä hokema kuvaa mielestäni hyvin jätekuljetusliiketoiminnan nykytilaa suhteessa meihin kuntalaisiin eli jätekuljetusten lopullisiin maksajiin.