Lukijalta: Mielenosoitustilanteen tulee olla turvallinen kaikille

Sami Korkiakoski

Elokapina-liike harjoitti lauantaina Helsingissä ilmastomielenilmausta katkaisemalla kadun liikenteen. Paikalla syntyi tilanne, jossa poliisi joutui käyttämään pippurikaasusumutinta. Sivullisen kuvaamassa videopätkässä näytettiin, kuinka poliisi käytti kaasuasetta rauhallisesti maassa istuneita mielenosoittajia kohti.

Rauhanomaisessa mielenilmauksessa ei odottaisi poliisin ensimmäisenä käyttävän pippurisumutetta. Ainakaan Suomessa. Kyllä poliisin täytyy ensiksi käyttää muita keinoja, jos ei ole vastustusta odotettavissa.

Poistumiskäskyn noudattamatta jättämisellä rangaistaan antamalla sakot. Sisäministerin on tietenkin syytä selvittää, onko Helsingin poliisi syyllistynyt menettelytapavirheeseen Elokapinan kadunkatkaisemismielenilmauksessa.

Suomessa ei saa ikinä syntyä tilannetta, jolloin syntyy vaikutelma poliisin liiallisesta voimankäytöstä, koska mielenilmaiseminen on perusoikeus. Myös mielenosoituksessa on oltava mielenosoittajilla vastuu turvallisuudesta ja heidän on noudatettava viranomaisten käskyjä, koska viranomaisilla on oikeus mielenilmausten rajaamiseen.

Suomessa ei saa ikinä syntyä tilannetta, jolloin syntyy vaikutelma poliisin liiallisesta voimankäytöstä.

Poliisilain mukaan mielenilmausta voi siirtää, mikäli mielenilmaus haittaa liikennettä.

Suomi on oikeusvaltio, jossa viranomaiset antavat tapahtumien olosuhteista totuudenmukaisen selvityksen, joten uskon asian selvinneen myös suurelle yleisöllekin.

Helsingin poliisi selittää toimintaansa mielenosoituksessa: Sumutteen tarkoituksena hajottaa väkijoukko ajotieltä, vesipulloja ei viety pois

Kommentoi