Lukijalta: En kannata ateriapalveluiden kilpailutusta

Anneli Viinikka

Lahden kaupunki on aikeissa kilpailuttaa hyvin toimivat ateriapalvelut ja esittää, että kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy:n osakkeiden myynnin samassa yhteydessä, kun kaupungin ateriapalvelut kilpailutetaan.

Sivistystoimen puolelta on useissa talousarviokokouksissa tuotu esille, että koulun ja varhaiskasvatuksen ateriapalvelut tulee kilpailuttaa, minkä lautakunta on aiemmin hylännyt. Viime talousarviokokouksessa asia nousi taas esille, ja lautakunta teki esityksen, että virkamiehet käyvät neuvottelut ateriapalvelun kanssa ja löytävät yhdessä esitetyn säästösumman verran säästöjä. Säästö ateriapalvelun toimitusjohtajan mielestä on kyllä löydettävissä yhteisellä neuvottelulla.

Virkamiehet tuijottavat niin kaupungintalolla kuin sivistystoimessa yhdeksän suurimman kaupungin kouluikkunaa, joissa on näkyvissä suuriakin ateriahintaeroja. Jossain kunnassa aterian hinta on alle kaksi euroa ja jossain, ei vertailukunnassa, jopa yhdeksän euroa.

Kun vertailuja tutkitaan tarkemmin, erot johtuvat monista eri syistä. Pääkaupunkiseudun kunnissa toimii ateriapalvelun tuottajia monenlaisia, yksityisiä ja kunnan omia osakeyhtiöitä. Joidenkin ateriapalvelutuottajien ei tarvitse maksaa kunnalle kalliita tilavuokria, joissakin kunnissa kunta hankkii myös raaka-aineet keittiölle ja toki tietysti henkilökunnan palkkakustannukset ovat erilaisia.

Ostaako keittiö raaka-aineet lähituottajilta? Päijät-Hämeen ateriapalvelut ostaa noin 1,2 miljoonalla eurolla läheltä, mikä taas työllistää lähialueen tuottajia ja lisää työllisyyttä. Käytetäänkö kotimaisia raaka-aineita, esimerkiksi tuodaanko lihatuotteet Brasiliasta tai jostain muualta? Pitää vertailla monelta eri kantilta kouluruuan hintaa ja kaikkein eniten laatua.

Päijät-Hämeen Ateriapalvelun toiminta on kolmen vuoden aikana kehittynyt odotusten mukaisesti. Yhtiö on ottanut käyttöön uusia ruuan valmistustapoja ja pystynyt tehostamaan ruuan jakelua ja valmistusta. Yhtiö on pystynyt puolittamaan valmistuskeittiöiden määrän nykyiseen kymmeneen ja samalla vähentänyt 19 palvelukeittiötä nykyiseen 69 palvelukeittiöön, henkilöstöä on vähentynyt eläköitymisen myötä.

Minusta myös koulussa oppimiseen vaikuttaa hyvä ateria, joka auttaa jaksamaan koulussa.

On kehitetty uutta aluekeittiötä, joka maksoi kaupungille noin seitsemän miljoonaa euroa. Ateriapalvelut on kehittänyt laadunvalvontaa ja ottaa käyttöön ensi vuoden alusta Laatu 9001 -valvontajärjestelmän, joka perustuu myös johtamiseen.

Kysynkin, miten Lahden kaupunki aikoo alkaa valvoa hyvää ateriapalvelun laatua, jos ateriapalvelut kilpailutetaan. Vantaalla, johon Ateriapalveluita verrataan, todella hinta on alhainen, mutta on huomioitava, että Vantaalla toimija ei maksa tilavuokria. Ruuan laatu on heikkoa, koska edelleenkään halvalla ei saa hyvää.

Lahden kouluruokaa syö noin 80 prosenttia oppilaista, kun taas pääkaupunkiseudun vertailukaupungeissa kouluruokaa syö noin 60 prosenttia oppilaista, Vantaalla alle 50 prosenttia.

Minusta myös oppimiseen vaikuttaa hyvä ateria, joka auttaa jaksamaan koulussa. Myös päiväkotilapsien ruokailu on erittäin tärkeää. Ei aina pidä tuijottaa vain rahaa, pitää myös nähdä hyvinvointi.

Haluaako Lahden kaupunki tehdä lisää työttömiä, eikö riittänyt kun Jokimaan bussitehdas irtisanoi suuren joukon työntekijöitä. Säilytetään Ateriapalvelut omana toimintana ja annetaan yhtiön rauhassa kehittää omaa toimintaansa ja tarjotaan lapsille ja nuorille ravitsevaa ruokaa. En kannata kilpailutusta.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu, sivistyslautakunnan jäsen (sd.) Lahdesta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut