Pääkirjoitus: Metsäteollisuus ei jäänyt enää odottamaan verkkaisesti etenevää paikallista sopimista

Ilkka Hämälän puheenjohtama Metsäteollisuus yllätti monet siirtämällä tes-neuvottelut yritystensä kontolle. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Metsäteollisuus ravisutteli torstaina koko työmarkkinakenttää kuten myös Sanna Marinin (sd.) hallitusta ilmoittamalla lopettavansa valtakunnallisten työehtosopimusten tekemisen nykyisten neuvottelukumppaniensa kanssa.

Kunhan nykyiset sopimukset umpeutuvat, Metsäteollisuus siirtää neuvotteluvastuun jäsenyrityksilleen. Suurista metsäjäteistä pienimpiin sahalaitoksiin ne saavat tai joutuvat jatkossa sorvaamaan sopimuksensa omin päin työntekijöidensä tai heidän edustajiensa kanssa.

Ratkaisua, jota Metsäteollisuus perusteli kilpailukykynsä turvaamisella, luonnehdittiin historialliseksi. Koko sotiemme jälkeisen ajan palkoista ja muista työehdoista on totuttu sopimaan työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen kesken. Useimmiten on neuvoteltu liittotasolla, mutta vaikeimpina aikoina turvauduttu myös keskusjärjestöjen apuun. Nyt kokonainen ala, joka työllistää suoraan 50 000 suomalaista, irrottautuu kertaheitolla perinteisestä sopimusmenettelystä.

Tässä valossa oli ymmärrettävää, että historiansa hyvin tuntevat palkansaajajärjestöt reagoivat Metsäteollisuuden yksipuoliseen ilmoitukseen hyvin voimakkaasti, vaikka kukaan ei osannut tässä vaiheessa kuin arvailla, mihin se käytännössä johtaa.

SAK:n puheenjohtaja Jarmo Eloranta totesi tes-järjestelmän tulleen rikotuksi. Teollisuusliiton Riku Aalto väitti Metsäteollisuuden haastavan koko työmarkkinasopimusjärjestelmän eläkkeitä myöten. Puheista huokui ilmeisen aiheellinen huoli siitä, että pään tultua avatuksi uusi käytäntö leviää muillekin aloille.

Merkille pantavaa oli, että ay-johtajista vähiten taisi yllättyä Paperiliiton Petri Vanhala. Hän lienee osannut haistaa jo Metsäteollisuuden aiemmista elkeistä, mitä tuleman pitää.

Muiden ei auta kuin sopeutua.

Metsäteollisuus erosi neljä vuotta sitten Elinkeinoelämän keskusliitosta pettyneenä silloin solmitun kilpailukykysopimuksen kykyyn helpottaa vientiteollisuutemme vaikeuksia. Sama huoli on saanut yhdistyksen jo pitkään huutamaan paikallisen sopimisen perään, koska liittokohtaiset sopimukset eivät ota riittävän hyvin huomioon yritysten toisistaan poikkeavaa palkanmaksukykyä.

Marinin hallitus on edeltäjiensä tavoin luvannut edistää paikallista sopimista, mutta tulokset ovat jääneet olemattomiksi. Ilmeisesti Metsäteollisuudelta loppui kärsivällisyys odottaa, saako hallitus työryhmineen tälläkään kertaa mitään aikaan. Niinpä se otti aloitteen omiin käsiinsä, mihin on vastapuolen ja hallituksenkin nyt tyytyminen. Heidän ei auta kuin yrittää sopeutua uuteen aikaan.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut