Pääkirjoitus Ravintolat ovat taas tuen tarpeessa uusien rajoitusten vastapainoksi

Hallitus joutui tekemään tiistaina sen, mitä ravintola-ala oli pelännyt koronaviruksen vallatessa taas maata huolestuttavaa vauhtia. Terveysviranomaisten vahvasta suosituksesta hallitus komensi ravintolat lopettamaan anniskelunsa viimeistään puolilta öin ja sulkemaan ovensa tuntia myöhemmin koko valtakunnassa.

Määräykset astuvat voimaan ensi viikolla, mutta vielä tiukempaa voi kohta olla tulossa alueilla, joilla koronaviruksen leviämisessä on siirrytty kiihtymisvaiheeseen. Silloin ravintolat voidaan määrätä paikallisesti aikaistamaan nyt annettuja rajoituksia kahdella tunnilla, minkä lisäksi ne saisivat päästää sisään vain puolet normaalisti sallitusta asiakasmäärästä.

Uudet ja luvassa olevat niitäkin kovemmat rajoitukset eivät vielä merkitse paluuta viime kevääseen, jolloin ravintoloille sallittiin koronaepidemian ensimmäisen aallon pahimmassa vaiheessa ainoastaan ruuan ulosmyynti. Nyt palataan lähelle alkukesästä vallinnutta tilannetta, jolloin ravintolat saivat avata ovensa tietyin ehdoin.

Heinäkuussa aukiolorajoituksista kuitenkin luovuttiin kokonaan, joten on ymmärrettävää, että linjan kiristäminen uudelleen oli myrkkyä alalle, joka vasta yrittää toipua kevään poikkeusolojen aiheuttamista suurista tappioista. Etujärjestö MaRa varoittikin, että uusilla rajoitustoimilla on rajut vaikutukset niin ravintoloiden myyntiin kuin työpaikkoihin.

Kiristyvät rajoitukset ovat myös varoittava ennakkotapaus.

Isoista yt-neuvotteluista heti ilmoittaneen NoHo Partnersin toimitusjohtajan Aku Vikströmin mukaan (HS 30.9.) viranomaisten tilannekuva on sinänsä oikea, mutta nyt päätetyt rajoitustoimet virhe. Hän ei usko, että ne rajoittavat tehokkaasti viruksen leviämistä ruuhkien vain aikaistuessa ja nuoren asiakaskunnan siirtyessä juhlimaan valvotuista oloista yksityisiin tiloihin.

Näinkin voi käydä, mutta hallituksella oli silti perustellut syyt ratkaisuunsa. Vaikka ei tiedetä tarkasti, kuinka moni koronatartunta on saanut alkunsa juuri ravintoloista, niissä on kiistatta tapahtunut lukuisia joukkoaltistumisia nimenomaan yön pikkutunneilla, kun turvaohjeet ovat tunnelman tiivistyessä unohtuneet. Vastuunsa tuntevat päättäjät eivät voi katsella moista menoa pitkään sormiensa läpi. Toki heidän on vastapainoksi myös tuettava kärsivää elinkeinoa.

Ravintoloiden kiristyvät rajoitukset ovat varoittava ennakkotapaus siitä, mitä voi vielä olla edessä, jos emme ala suhtautua koronavirukseen taas vakavasti. Kasvomaskit, turvavälit ja käsienpesu ovat helpoin tapa vaikuttaa sen puolesta, ettei koko maata tarvitsisi sulkea yhtä täydellisesti kuin viime keväänä.