Lukijalta: Eläkeputken poisto saattaa lisätä köyhyyttä

Antero Laukkanen

Eläkeputki, eli työttömyysturvan lisäpäiväjärjestelmä, on Suomessa toiminut hyvin. Erityisesti siksi, että Suomessa, toisin kuin muissa Pohjoismaissa, yli viisikymppisenä työttömäksi jäävän on vaikea työllistyä ja yli kuusikymppisen vielä vaikeampaa.

Lisäksi Suomessa ei kovin hyvin huomioida ikääntyvän työntekijän työkyvyn normaalia heikkenemistä, työtehtäviä muuttamalla työkykyä vastaavaksi, jolloin työura voisi jatkua mielekkäänä eläköitymiseen asti. Usein, kun tilaisuus tulee, ikääntyvät irtisanotaan ensimmäisinä.

Tässä tilanteessa eläkeputki on ollut erinomainen väline edes jonkinlaisen säällisen toimeentulon säilyttämiseen ja työttömyyskortistorumban välttämiseen ennen varsinaisen ansaitun eläkkeen alkamista. Lisäksi on myönnettävä, etteivät meillä yritykset tälläkään hetkellä mielellään työllistä yli 50-vuotiasta työtöntä työnhakijaa.

Miten tätä tilannetta parantaisi eläkeputken poistaminen?

Pidän tärkeänä, että eläkeputken toimivuutta tarkastellaan ja kehitetään. Henkilökohtaisesti en poistaisi eläkeputkea, vaan keskittyisin sen parantamiseen, molempien osapuolien hyväksi.

Ennen eläkeputken poistamista tai muuttamista on hyvä keskustella ainakin seuraavista asioista. On paneuduttava muiden Pohjoismaiden tapaan hoitaa ikääntyvien työllisyyttä, työttömyyttä ja työkyvyn ylläpitämistä ja siihen mitä voisimme oppia. Täytyy varmistaa, että elinkeinoelämä ja valtio ottavat huomioon paremmin ikääntyvien työkyvyn hoitamisen ja työllistymisen. Miten työnantajan omavastuuosuutta voisi kohtuullistaa tai poistaa kokonaan? Vuonna 2019 se oli noin 39 miljoonaa euroa. Miten vältetään köyhyyden lisääntyminen, kun yhä useampi eläkeputken poistamisen seurauksena tipahtaa työttömänä peruspäivärahan varaan ja valtion tulonsiirrot kasvaisivat.

Asiantuntijoiden (mm. VAT) laskelmissa eläkeputken poistaminen toisi 10 000 työllistä lisää. Viime vuonna putkessa oli 13 000 henkilöä. Tuntuu hieman epärealistiselta olettaen luvun pysyvän vakiona, että näistä putkeen joutuneista 10 000 työllistyisi. Ehkä laskelmaa olisi syytä arvioida uudestaan.

On myös iso riski, että köyhyydessä elävien määrä kasvaa useilla tuhansilla ja leipäjonot pidentyvät, koska ihmiset eivät saa töitä, eivätkä ansiosidonnaista päivärahaa. Tähän ei saa tilannetta päästää.

Kirjoittaja on kansanedustaja (kd.), eduskunnan köyhyysryhmän puheenjohtaja

Kommentoi