Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua tällä viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa.

Hanna Myyrän Esalainen Nuorille on kieltojen sijaan järjestettävä turvallisia vaihtoehtoja juhlimiseen

Tällä haavaa koronavirus leviää ennen kaikkea nuorilla, 20 – 29-vuotiailla, joilla tauti on usein oireeton tai aiheuttaa vain lieviä oireita. Seuraavaksi eniten tartuntoja on 30 – 39-vuotiailla. Tilanne on samanlainen koko maassa, myös Päijät-Hämeessä.

Jos terveys on muuten kunnossa, koronaflunssa tuntuu monesta nuoresta todennäköisesti yhtä vähän vakavalta kuin jokin muu flunssa, ja koronavirus aiheuttaa suurimmat harmit lähinnä monina rajoituksina. Tätä ei voi täysin kiistääkään.

Liikkeellä oleva flunssa tai kausi-influenssa on harvoin saanut ketään muuttamaan toimintatapojaan, saati linnoittautumaan kotiin. Jos ei näe riskiä itselleen nytkään, eivät puheet ja kiellot auta.

Syksyllä koronaan sairastuneiden joukossa on Päijät-Hämeessäkin enemmän nuoria kuin keväällä - alueella yksi uusi tartunta

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL:n) johtaja Mika Salminen totesi viime viikolla, että nuoria ei pidä syyllistää [juhlista], mutta muistutti, että vaikka tauti ei ole heille vakava, se voi tarttua iäkkäämpiin sukulaisiin.

A-studiossa (23.9.) hän ohjeisti nuoria, että jos on oireita, jättäkää nämä juhlat väliin, menkää vain terveinä. Lisäksi hän kehotti käyttämään koronavilkkua ja arveli, että ravintoloiden kiinnimenon aikaistamisesta voisi olla hyötyä.

Koska monet nuoret viettivät koronakeväänä muiden tapaan sangen eristettyä elämää, on todennäköisesti pään hakkaamista seinään, jos yrittää kieltää nuoria tapaamasta toisiaan tai juhlimasta.

Sitä paitsi jokainen, joka on koskaan opiskellut, tietää, että opiskelijabileillä on suuri merkitys muihin tutustumisessa ja ryhmäytymisessä. Erityisen tärkeää se on silloin, kun nuori muuttaa ensimmäistä kertaa omilleen ja vieraalle paikkakunnalle.

Opiskelijat tarvitsevat seuraa ja toisiaan, ja hyvä porukka auttaa myös opinnoissa eteenpäin. Vastaavasti ulkopuolisuuden tunne voi heikentää opintomenestystä.

Tapaamisten rajoittaminen lähipiiriinkään on mahdotonta, jos lähipiiriä ei uudessa paikassa ole ehtinyt vielä syntyä. Pitkä etäopiskelu ja eristysjakso näkyy jo nyt opiskelijoiden terveydenhuollossa masennuksen ja ahdistuksen lisääntymisenä.

Päivittelyn, kieltojen ja sulkemisten sijasta pitäisi panna paukkuja siihen, että autetaan nuoria juhlimaan turvallisesti. Järjestetään väljiä tiloja, käsidesejä ja kasvomaskeja, niin ehkä edes jotkut juhlat voidaan pitää ilman tartuntaketjuja.

Syksyn ennakoitavissa tautiaallossa on kaikuja keväästä, vaikka tilanne on monella tavoin muuttunut. Tartunnan saaneiden keski-iän nuorennuttua koronavirustauti ei ole kuormittanut terveydenhuoltoa samalla tavoin kuin keväällä testaamista lukuun ottamatta. Ruuhka painottuu testaukseen ja altistuneiden jäljittämiseen.

Lieväoireisetkin kasvattavat nyt tartuntatilastoja, koska heidätkin testataan, toisin kuin keväällä. Lukuja ei siten voi verrata suoraan kevään lukuihin.

Perussairauksia sairastavien ja ikääntyvien riskit eivät ole hävinneet minnekään ja heitä täytyy pystyä suojaamaan ilman, että nuoret lukitaan koteihinsa. Maskit ja muut tunnetut konstit, joita en viitsi toistaa, suojelevat ihmisiä tartunnoilta.