Lukijalta: Mikä on seinien ja kattojen tarve ensi vuonna?

Mikael Seppälä

Kaupungintalon remppa, investointi vai kulu?

Kiitos Vili Uuskalliolle Etelä-Suomen Sanomien (21.9.) Lahden kaupungintalon peruskorjausta koskevasta jutusta. Ymmärrän kyllä, että rakennuksille tulee korjaustarve, joka vaatii toimenpiteitä, jotta rakennus voi hyvin ja sille saadaan lisää ikävuosia. Samalla voidaan kenties muuttaa ja parantaa sen toimivuutta. Mutta miksi juuri nyt?

Maailma on muuttunut ja tulee muuttumaan lisää, myös täällä Lahdessa. Etätyö on ottanut digiloikan, ja useat asiantuntijatöistä suoritetaan nykyisin kotikonttorilla. Suurin osa työntekijöistä, asiakkaista ja työnantajista on tyytyväisiä tähän työn tekemisen muutokseen.

Esimerkiksi Tata Consulting Group on tehnyt tutkimuksen omien työntekijöidensä ja asiakkaidensa parissa, ja molemmat ryhmät ovat tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä sekä saatuun palveluun että työntekoon etämallilla.

Vanhaan toimistokeskeiseen maailmaan ei ole enää paluuta, mikä asettaa haasteita, mutta myös mahdollisuuksia Lahdelle ja Lahden kiinteistöjen käyttämiselle.

Kannattaisiko ottaa pikku aikalisä, jopa lopettaa kaupungintalon tilojen suunnittelu ja uusien työpisteiden tuplaaminen, koska niille työpisteille ei ole tarvetta? Kyllä, voidaan luopua muista tiloista ja saattaa työntekijöitä saman katon alle, mutta samalla logiikalla: mikä on seinien ja kattojen kokonaistarve ensi vuonna ja siitä eteenpäin?

Totta kai osan porukasta pitää olla paikan päällä, ja osalle etätyö ei vain sovi, vaikkapa työpaikan sosiaalisen ulottuvuuden vuoksi. En usko, että kukaan veronmaksaja haluaa ainakaan lisää kunnallisia työntekijöitä paisuttamaan kulusaraketta ja lisäämään verorasitetta. Kenen käyttöön nämä tilat siis tulevat?

Etätyö on myös mahdollisuus kaupungille. Miten alamme markkinoida Lahtea loistavana alueena muuttaa ja tulla tekemään etätöitä. Ei tarvitse asua ruuhkaisella pääkaupunkiseudulta. Tilaa ja väljyyttä löytyy sekä loistava luonto ihan etuovella.

Kliseet perään: loistava yhteys Helsinkiin ja lentokentälle (kyllä tässä vielä aletaan matkustaakin). Voitaisiinko kaupungin organisaatiolta vapautuvia tiloja hyötykäyttää jonkinlaisina yhteistyötiloina niille, joille kotikonttori käy raskaaksi?

Kirjoittaja on kokoomuksen kuntavaaliehdokas Lahdesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu