Lukijalta: Ateriapalvelujen kilpailuttaminen ei ole nyt ajankohtaista

Juhani Jokelainen, Maritta Vuorinen, Emmanouil Tsesmelis

Etelä-Suomen Sanomien mukaan konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen haluaisi kilpailuttaa ateriapalvelut, jotta selviäsi niiden hintaero markkinatoimijoihin verrattuna (ESS 21.9.). Hän väläytti myös koko Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy:n myymistä. Ulostulo oli mielenkiintoinen, sillä asiasta ei ole minkään poliittisen elimen päätöstä.

Ymmärrämme, että tässä kaupungin taloudellisessa tilanteessa virkamiesjohdon tuleekin kääntää kaikki kivet, jotta säästöjä löydettäisiin tai taloutta muuten paikattaisiin. Päijät-Hämeen Ateriapalveluilla on noin 350 henkeä töissä, mikä on suunnilleen sama määrä kuin Scanialla, jonka irtisanomisiin kaupunki nyt edellyttää valtion tukea. Ei kai samanaikaisesti kannata omin toimin lisätä huolta irtisanomisista omassa yhtiössä?

Kun Päijät-Hämeen Ateriapalvelut vuonna 2017 perustettiin, yhtiölle asetettiin tavoitteiksi osakasasiakkaitten (Lahden kaupunki, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä) kunnallisten tehtävien kustannustehokas järjestäminen sekä kustannustason alentaminen. Lisäksi yhtiön tuli toimia kannattavasti.

Ulkopuolisen konsultin mukaan yhtiö on saanut aikaan ”merkittäviä säästöjä” hyvinvointiyhtymässä. Lisäksi yhtiö maksaa hyvinvointiyhtymälle reilusti toista miljoona euroa vuodessa vuokraa tiloista, joita se ei kaikilta osin tarvitse ja jotka ovat markkinavuokria kalliimmat. Myös Lahden kaupungille yhtiö maksaa toista miljoonaa euroa vuokria.

Vuokrilla on iso merkitys hintavertailuissa: otetaanko ne huomioon vertailuissa vai ei. Joka tapauksessa vuokrat ovat kuluja, jotka viedään aterioiden hintoihin.

Omistajat ovat olleet tyytyväisiä Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden palveluihin ja kehittämisvauhtiin. Yhtiön talous on kunnossa. Ulkopuolisia lainoja ei ole, puolet omistajatahojen pääomalainoista on jo maksettu takaisin.

Kustannusten karsimisessa nopein tapa on luopua ylivuokrista ja tarpeettomista tiloista.

Kouluruokailun hintoja on selvittänyt Kuntaliitto. Viimeisen vertailun mukaan Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden hinnat ovat alle vertailukuntien keskitason.

Suomi on ollut edelläkävijä kouluruokailun kehittämisessä. Tämä asema kuitenkin menetetään, jos toiminnan ainoaksi tavoitteeksi muodostuu mahdollisimman halpa hinta ja jatkuvat kilpailutukset. Ruokailun tehtävänä kouluissa on paitsi monipuolisen ja laadukkaan ravinnon tarjoaminen myös koululaisten kasvatus- ja sivistystehtävä.

Tehtäviä tukee parhaiten oman yhtiön ja kaupungin pitkäjänteinen yhteistyö ja kumppanuus, jossa voidaan sopia, kuinka eri tilanteissa toimitaan. Tästä hyvänä esimerkkinä on viime kevään koulujen ja päiväkotien sulkemiset koronan takia. Tilanteessa reagoitiin nopeasti, ja kaikille lapsille pystyttiin tarjoamaan ateriat kouluruokapaketeissa.

Ruoan terveellisyys, maku, käytettävät raaka-aineet, lähituottajien hyödyntäminen, mahdollisimman monen osallistuminen kouluruokailuun ja hävikin pienentäminen ovat tärkeitä kehityskohteita kustannusten ohella. Kustannusten karsimisessa nopein tapa on luopua ylivuokrista ja tarpeettomista tiloista. Toivomme, että kaupungin omistajapolitiikka olisi johdonmukaista ja pitkäjänteistä.

Kirjoittajat edustavat Lahden kaupunkia Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy:n hallituksessa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut