Pääkirjoitus: Mal-neuvottelut herättivät huolen: Kohteleeko valtio Lahtea taas epäreilusti?

Kaupunginjohtaja Pekka Timosella riittää puhuttavaa Lahdessa perjantaina vierailevien ministereiden kanssa. Annika Pitkänen

Lahti saa perjantaina ministerivieraita, kun elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) liittyvät kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin (sd.) seuraan vieraillakseen kovia kokeneella Scanian linja-autotehtaalla.

Visiitillään ministerit tapaavat myös Lahden kaupungin johtoa, jolla epäilemättä riittää heidän kanssaan puhuttavaa. Eikä ainoastaan bussitehtaan lopettamisen edellyttämistä jälkitoimista.

Lahdessa kuten myös Jyväskylässä ja Kuopiossa on herännyt vakava huoli sen puolesta, aikooko valtio kohdella niitä reilusti meneillään olevissa niin sanotuissa mal-neuvotteluissa.

Aiemmin valtio on laatinut mal-sopimuksen Helsingin, Tampereen, Turun ja Oulun kanssa. Niissä osapuolet ovat yhdessä sitoutuneet kehittämään kaupunkien maankäyttöä, asumista ja liikennettä. Kaupungit ovat luvanneet toteuttaa sovitut tavoitteet esimerkiksi asuntojen kaavoituksessa, edullisten vuokra-asuntojen rakentamisessa sekä erilaisissa liikenteellisissä järjestelyissä. Vastapainoksi valtio on luvannut tukea rahallisesti kaupunkiseutujen infrahankkeita.

Hallitus päätti ohjelmassaan laajentaa mal-sopimusmenettelyn lopuillekin yli 100 000 asukkaan kaupunkikeskuksille, mikä nostatti myös Lahdessa suuria odotuksia. Sopimuksesta käytävät neuvottelut ovat kuitenkin edenneet niin nihkeästi, että kaupungeissa on herännyt epäily valtion halusta sitoutua niiden kehittämiseen yhtä vankasti kuin aiempien sopimuskumppaniensa kohdalla. Tiettävästi valtion suunnalta olisi annettu ymmärtää, että uusien sopimusten sisältö olisi aiempia suppeampi eikä rahaakaan olisi luvassa entiseen malliin.

Kaupunkien vaatimus on perusteltu.

Jo elokuussa Lahti, Jyväskylä ja Kuopio kirjelmöivät huolensa hallituksen tietoon. Tällä viikolla Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen ja hänen jyväskyläläinen virkaveljensä Timo Koivisto avasivat sanaisen arkkunsa Helsingin Sanomissa. Lehden haastattelussa he peräsivät valtiolta myös uusiin sopimuksiin samoja periaatteita ja samanlaista panostusta kaupunkien kehittämiseksi kuin vanhoihin sopimuksiin on kirjattu.

Vaatimus on perusteltu. Jos valtio haluaa vain päsmäröidä kaupunkien kehittämistyötä ilman aikomustakaan osallistua riittävästi sen rahoitukseen, ei kaupunkien kannata panna nimeään sellaiseen paperiin lainkaan. Tämän viestin Lahden johto pääsee kertomaan perjantaina suoraan elinkeinoministeri Lintilälle, joka sopivasti sattuu olemaan yksi mal-neuvotteluista vastaavista valtioneuvoston jäsenistä. Tilaisuus kannattaa käyttää täysimääräisesti hyödyksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu