Mikael Hoikkalan Esalainen: Ammattilaissarjaa puoliammattilaisen palkalla? Jääkiekkoilijoita saattaa odottaa kiperä talvi

Mikael Hoikkala

Koronaviruksen myllertämänä vuonna maailmankirjat ovat sekaisin, niin myös urheilumaailman. Kevään täysstopin jälkeen saatiin kesällä poikkeusjärjestelyin käyntiin niitä sarjoja, jotka ovat riittävän pieniä pyöriäkseen pienillä yleisöillä (kuten kotimainen jalkapallon Veikkausliiga), ja niitä, jotka ovat riittävän isoja pyöriäkseen tv-sopimus- ja -sponsorirahojen voimin ilman katsojia areenoilla (kuten jalkapallon eurosarjat).

NHL:ssä pelataan parhaillaan kauden 2019–20 loppuottelusarjaa. Jääkiekon kotimaan Liiga-kauden 2020–21 on määrä käynnistyä ensi torstaina, alle vuorokausi NHL:n mahdollisen seitsemännen finaalin jälkeen. Läpsystä vaihto.

Elinkeinoelämässä puhutaan suurten murrosten yhteydessä luovasta tuhosta. Käsite on nyt erittäin ajankohtainen. Koronaviruksen aiheuttama markkinahäiriö nopeuttaa vanhentuneiden bisnesmallien alasajoa ja uusien omaksumista, mutta enemmän pandemia aiheuttaa puhdasta tuhoa, jossa ei ole mitään luovaa. Maailmasta häviää yrityksiä ja työpaikkoja, jotka normaalioloissa olisivat täysin elinkelpoisia.

Porin Ässien kehitysjohtaja Tommi Kerttula on seurannut tarkasti pandemian vaikutuksia jääkiekkobisnekseen. Pelicansinkin pelaajakoordinaattorina taannoin työskennellyt Kerttula ennusti keväällä, että jääkiekossa olisi syksyllä pandemian seurauksena paljon työttömyyttä.

Arvio ei – onneksi – aivan pitänyt kutiaan, mutta nyt Kerttula arvioi, että monella suunnalla liikutaan kohti puoliammattimaisuutta. Englannin jääkiekkoliiga EIHL:n kausi pantiin viime viikolla kokonaan hyllylle. Vaikka jääkiekko on Englannissa marginaalilaji, se on sielläkin monelle elannon lähde.

Kun kokonaisia liigoja pannaan jäihin ja seurat ovat varovaisia tekemään rekrytointeja, ennestäänkin pullistelevilla vapaiden pelaajien markkinoilla on entistä enemmän sopimuksettomia pelaajia ja heille entistä vähemmän pelipaikkoja.

Kerttulan ennustus puoliammattimaisuudesta voi pandemian pahentuessa osua Britanniaa isompiinkin kiekkomaihin.

Huoli on lajiyhteisön yhteinen. Vahvat seurat selviävät yli vaikeankin vuoden ja nimekkäillä pelaajilla on rahakkaista vuosista kertyneitä puskureita, mutta keskikokoisillakin seuroilla ja keskitasoisilla pelaajilla on tiukempaa. Tilanne käy vaikeaksi vahvoillekin, jos ympärillä on raunioita.

Jos Liiga käynnistyy ensi viikolla suunnitelmien mukaisesti, hallit täyttyvät parhaimmillaan noin puolilleen. Se ei ole hyvää bisnestä, mutta auttaa rimpuilemaan läpi pahimman vaiheen kunnes pandemia talttuu tai rokote tulee. Konkurssit halutaan välttää viimeiseen asti: Liigan hallitus on esittänyt, ettei seuraa potkittaisi ulos sarjasta, jos taloudellinen tilanne pakottaa joukkuetta vetäytymään sarjasta kesken kauden.

Palkkoja on leikattu ympäri Liigaa jo kevään yt-neuvottelukierroksilla. On mahdollista, ettei se riitä. Julmakaan palkkaleikkuri ei ole yhtä julmaa kuin työttömäksi joutuminen rutikuivalle markkinalle, mutta ammattiylpeys ei helposti ole myytävänä. Kuka haluaa pelata ammattilaissarjaa puoliammattilaisen palkalla?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu