Pääkirjoitus: Vaara vaanii myös kotimaassa

Ruotsinlaivat tyhjenevät taas vapaa-ajan matkalaisista, kun Suomi kiristää uudelleen rajoituksiaan. Niclas Nordlund / Lehtikuva

Etenkin Ruotsissa riemuittiin, kun Suomi avasi viime lauantaina taas rajansa myös kaikille läntisen naapurimaamme asukkaille purkaessaan koronapandemian vuoksi asettamiaan tiukkoja matkustusrajoituksia. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että naapurusten jälleennäkemisestä noussut ilo loppuu tältä erää lyhyeen.

Helpottaessaan rajojensa valvontaa hallitus päätti tarkastella tilannetta viikoittain siihen saakka, kunnes Suomi siirtyy marraskuun lopulla uuteen, testaukseen perustuvaan maahantulomalliin. Seuraava tarkastelupäivä on tänään torstaina, mutta jo tiistaina sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja kansliapäällikkö Kirsi Pimiä vahvistivat hallituksen varautuvan kiristämään rajoituksia uudelleen.

Koronavirustartunnat ovat jatkaneet Euroopassa kasvuaan vauhdikkaasti. Enää neljä maata – Latvia, Liettua, Puola ja Kypros – alittaa hallituksen asettaman raja-arvon, joka sallii matkustajan saapua Suomeen ilman omaehtoista karanteenia. Tästä seurannee, että Ruotsin lisäksi esimerkiksi Virostakaan eivät päässe enää ensi maanantain jälkeen tulemaan Suomeen täysin vapaasti muut kuin työmatkalaiset.

Hallitukselta on ehkä poukkoilevaa mutta myös valitun linjan mukaista toimintaa rajoittaa taas matkustamista Suomeen ja täältä pois, sillä meillä on koronatartuntoja valtakunnallisesti laskettuna edelleen selvästi vähemmän kuin melkein kaikissa muissa Euroopan maissa.

Sulkiessaan rajojamme uudelleen hallituksen on silti syytä kiinnittää vakavaa huomiota koronan huolestuttavaan leviämiseen myös kotimaassa. Jo monessa maakunnassa, Päijät-Häme mukaan lukien, tartuntoja on parin viime viikon aikana ilmaantunut niin paljon, että jos nämä alueet olisivat valtioita, hallituksen matkustusrajoitukset koskisivat myös niitä. Tämä kertoo myös siitä, että yhä useammassa tapauksessa tartunta on peräisin Suomesta ja toiselta suomalaiselta eikä ulkomailta.

THL aikoo vastata muuttuneeseen tilanteeseen terävöittämällä maskisuosituksiaan. Se on oikeansuuntainen veto, mutta tehokas vain, jos ihmiset noudattavat uutta suositusta tunnollisemmin kuin vanhaa. Yksilön vastuu omasta ja muiden terveydestä korostuu entisestään myös aluehallintovirastojen ratkaisussa pitää nykyiset yleisörajoitukset toistaiseksi ennallaan.

Tapahtumien järjestäjät ovat paljon vartijoina. Esimerkiksi pian alkavassa jääkiekkoliigassa ei ole varaa samanlaiseen holtittomuuteen, jota on viimeksi nähty pesäpallon loppuottelussa. Koronakurista on jaksettava pitää kiinni, vaikka taisteluväsymys alkaisi jo vaivata meitä kaikkia.

Yksilöiden vastuu korostuu entisestään.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.