Lukijalta: Luonnonvaraisten kututaimenten salakalastus Vääksynjoessa täytyy estää

Pekka Häkli

Kohta on taas se aika, kun osa viimeisistä Etelä-Päijänteen luonnonkutuisista taimenista nousee Vääksynjokeen uhanalaista sukuaan jatkamaan. Yhtä varmasti jokivarteen ilmestyvät myös häikäilemättömän röyhkeät, jopa keskellä kirkasta päivää avoimesti toimivat salakalastajat.

Uhanalaisten vaelluskalojen suojelu on valtakunnallisesti arvioitu tärkeäksi. Siitä osoituksena maa- ja metsätalousministeriön asetus, jossa rasvaevällisen taimenen sakkohinnaksi on määrätty lähes 2 500 euroa.

Siinä valossa onkin vaikea ymmärtää, että joidenkin satojen metrien mittaista, keskellä taajamaa virtaavaa Vääksynjokea ei voitaisi valvoa tehostetusti edes yhtä taimenten kutukuukautta eli lokakuuta!

Voisiko joku virallinen taho (ely-keskus, vesialueen osakaskunta, kunta) olla asiassa aktiivinen ja organisoida Vääksynjoelle kattavan valvonnan lokakuun ajaksi mahdollisesti vapaaehtoisvoimiakin hyödyntäen? Luulisi, että tällaiseen luonnonkutuisen taimenen suojeluhankkeeseen olisi saatavissa myös valtion tukea?

Kuluvalle vuodelle asiaa ei enää ehdi hoitaa, mutta tulevina vuosina luonnonvaraisten kututaimenten salakalastus Vääksynjoessa on estettävä.

Asikkalan Vääksynjoella useita salakalastustapauksia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu