Vili Uuskallion Esalainen: Aito iskelmäkanava oli tv-kentän hypnoottinen kummajainen, mediajätti muutti sen radioversion kumiperunaksi

Vili Uuskallio

Vili Uuskallio

Aito Iskelmä Harju & Pöntinen oli erikoinen tapaus. Kyseessä oli suomalainen televisiokanava, jolla soitettiin suomalaista iskelmämusiikkia. Tv-ruudulla näkyi satunnaisia valokuvia ja aikuisviihdelinjojen mainoksia.

Lapualla vuonna 2004 perustettu Harju & Pöntinen näkyi kanavapaikalla 17. Kanavan kerrottiin tavoittavan kuukausittain keskimäärin 667 000 suomalaista ja viikossa 310 000 katsojaa.

Elokuussa 2019 Sanoma Media Finland osti Kevyt Kanavat -yrityksen, minkä seurauksena Aito Iskelmä Harju & Pöntinen siirtyi osaksi Nelonen Mediaa.

Uusi omistaja päätti lopettaa H&P:n tv-kanavan toiminnan. Viimeinen lähetys oli viime vuoden lopulla.

Harju & Pöntinen jakoi vahvasti mielipiteitä. Toiset rakastivat ja kuuntelivat kanavaa radion tavoin, toiset eivät ymmärtäneet lainkaan.

Omassa kotitaloudessani H&P oli päällä silloin tällöin, useimmiten myöhäisilloissa. Jotain hypnoottista kanavassa oli. Musiikkivalinnat olivat jotain aivan muuta kuin tylsiä soittolistojaan pyörittävillä radiokanavilla. Vuorokauden vaihtuessa soitettiin aina Maamme-laulu.

Sanoman alaisuuteen siirtynyt Aito Iskelmä -radiokanava kertoo olevansa valtakunnallinen, 45–59-vuotiaille suunnattu kanava, joka soittaa eniten aitoa iskelmää. Kuulun kohderyhmään. Mielenkiinnosta olen tarkkaillut, miten mediajätti kohtelee ja hyödyntää H&P:n perintöä. Jälki on jokseenkin brutaalia.

Aito Iskelmä ei ole enää aito. Kanava on valtavirtaistettu, latistettu ja kumiperunoitu. Sen sielu on kadotettu.

Jos haluan vaikkapa Slayerin vastapainoksi kuunnella aitoa iskelmää, en halua törmätä Michael Boltoniin vaan 1960-luvun Seija Simolaan.

En halua kuulla yhtään kappaletta Yö-yhtyeeltä tai Mambalta. Niitä varten on olemassa tusinan verran muita kanavia.

En halua ”eniten aitoa iskelmää”, vaan pelkkää aitoa iskelmää. Haluan Reijo Kallion, Souvarit ja Kyösti Mäkimattilan. Sotien jälkeistä Henry Theeliä pitäisi myös saada kuulla ja sen jälkeen Mutkattomia ja Korsuorkesteria.

Esa Roposen Maalaistalon poika -kappaletta alkaa olla jo ikävä. Tiedättehän menevän lurituksen, jossa lauletaan, että ”en oo mikään lankkipoika, pankissa on nappuloita, allani on neliveto turbodiisseli”.

Varsinkaan en siedä juontajaa, joka on raahattu latteilta Nova ja Aalto-radiokanavilta lätisemään joutavia. H&P:n kunnolliset juontajat lukivat kuuntelijoiden terveiset ja laittoivat biisit soimaan.

Nyt kun Aito Iskelmä on pilattu, on koottava Spotify-palveluun kunnollisten iskelmäkappaleiden soittolista. Ja onneksi on Suomen Yleisradio ja Radio Suomi.

Tarja Närhi tarjoaa mahtavassa Sekahaku-ohjelmassa kunnon kamaa. Lisäksi Marko Maunuksela juontaa kotimaisen musiikin tuntia, Paikka auringossa -ohjelmaa Radio Suomen iltapäivissä. Sekin on oikein hyvä ohjelma!

Matkalla Kainuusta Lahteen autoradiossa kuului Kuopion kohdalla Radio Sandels, ”umpisuora savolainen”. Sieltä kuului hyviä kotimaisia iskelmäkappaleita yksi toisensa jälkeen eikä niiden välissä ollenkaan puhetta. Sellaista minä sanoisin hyväksi radiokanavaksi.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut