Lukijalta: Lahtelaista käytäntöä: tehdään jatkuvasti kalliita älyttömyyksiä

Pertti Vartiainen

Voisiko joku selittää minulle, mikä järki näissä lahtelaisissa tekemisissä on? Tuossa on tullut Launeen suuntaan fillarilla ja autolla ohi ajaessa ihmeteltyä, että johan on työmaa; älypyörätie. Lukuisat työkoneet, kuorma-autot ynnä muut ovat jurnuttaneet jo kuukausia, ja vieläkin näyttää erittäin keskeneräiseltä. Olihan siinä melkoinen siltatyömaakin laudoituksineen ja valuineen.

Jopa minuakin tyhmempi tajuaa, että tuo maksaa maltaita. Niinhän se on maksanutkin niin, että budjetoidut rahat loppuivat kesken jo aikaa sitten. Nyt ollaan taas kuntalaisten taskuilla, kun pitäisi varmaan maksaa loputkin lisätyötilaukset, jotta valmista viimein tulisi.

Kenellä siellä kuntabyrokratian himmeleissä on valta päättää tuollaisista ylityksistä, kun veronmaksajan piikki tuntuu olevan auki ja sieltä kaikki hölmöilyt voidaan kuitata?

Kunpa teknisen puolen älyttömyydet loppuisivatkin tuohon älypyörätiehen, mutta kun ei. Kaupungintalon kulmalta Radiomäelle nousevat portaat ovat myös yksi yleisen ihmettelyn aihe. Ennen nykyisen työmaan perustamista portaat olivat pitkään puomein suljetut, turvallisuuteen vedoten.

Pari osaavaa kivimiestä olisi korjannut ne muutamat irronneet laatat parilla sadalla puolessa päivässä. Ison työmaan tuotoksena tulee meille aikanaan varmaan myös ”älyportaat”, kunhan vanhat portaat, uudet laudoitukset, betonivalut ja työmaakatokset on saatu kuukausien jälkeen purettua. Taas vähintään parikymmentä tonnia veronmaksajien rahoja sileänä.

Kolmas äkkiseltään mieleen tuleva älynväläys on isosti työn alla oleva liikennehässäkkä, jossa kiertoliittymään tehdään pyöräilijöille oma osio. Ensin käydään isolla rahalla kuntalaisten maksamana Hollannissa asti hakemassa vaikutteita ja sitten päätetään vaikutteita saaneina rakentaa kuntalaisten taas kalliisti maksamana uusiksi aiemmin ihan hyvin pyöräilijällekin toiminut katujen risteys.

Pari osaavaa kivimiestä olisi korjannut irronneet laatat parilla sadalla puolessa päivässä.

Ei ole tainnut viesti Lahden kuntatalouden surkeasta tilasta kulkea kaupungin teknisen puolen päättäjille ja toimijoille, koska tuollaisia kalliita ja osin tarpeettomia älyttömyyksiä jatkuvasti tehdään.

Onko rahaa vai ei, onko järkee vai ei?

Kirjoittaja on pyöräilevä ja kävelevä kuntalainen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut