Ilkka Kuosmasen Esalainen: Kelvenne ei toimi, kalliomaalaukset ovat ylimainostettuja – ja muita huomioita koronalomalta kotimaassa

Ilkka Kuosmanen

Ilkka Kuosmanen

Olen yksi niistä tuhansista suomalaisista, jotka kävivät viime kesänä ensimmäistä kertaa elämässään perhelomalla Kolilla. Meitä oli jonoiksi asti myös Hailuodossa. Kolilla otimme pakolliset selfie-kuvat kaukana alapuolella kimmeltävää Pielistä vasten. Hailuodossa näimme pari hyvin kuollutta hylkeenraatoa rannalla.

Kotimaassa vietetty koronaloma osoitti, että Suomi ei poikkea olennaisesti ulkomaisista matkakohteista. Meilläkin on paljon ylihinnoiteltua hömppää, turhanpäiväistä rihkamaa ja aitoja helmiä pikkurahalla. Pitkiä automatkoja taittaessa tuli joitakin kehitysehdotuksia mieleen.

Ensinnäkin: Kuusamon suurpetokeskuksen olisi korkea aika saada itselleen muita vetonauloja kuin Juuso-karhu. Jos iltapäivälehtiin on uskominen, Juusolla piti olla vierailumme aikaan menossa ”eroottinen kausi”. Oikeasti Juusoa ei näkynyt lainkaan. Epäilen sen joutuneen pataan tai karanneen Venäjälle.

Tietysti olisimme halunneet oppaaksi alkuperäisen Sulo Karjalaisen, joka pursottaa kermavaahtoa suoraan Juuson suuhun niin kuin edelliselläkin visiitillä 12 vuotta sitten. Sen sijaan saimme hyvin verkkaisesti liikkuneen nuoren naisoppaan, joka oli kiinnostuneempi ärisemään kierroksella ”huonosti” käyttäytyneille lapsille kuin kertomaan eläinten elämästä. Eipä toisaalta ollut juuri mitään kerrottavaakaan, sillä huomattavan ylihinnoitellussa keskuksessa oli karhujen ohella pari koirasutta ja yksi silmäpuoli ilves.

Toiseksi: kotimaisten kalliomaalausten vetovoimaa on suuresti liioiteltu. Hossan kansallispuiston Julma-Ölkky oli kyllä vaikuttava luonnonmuodostelma, mutta jos opas ei olisi osoittanut sitä epämääräistä tahraa kivessä, tuskin olisin osannut pitää sitä jumalattoman arvokkaana merkkinä esihistoriallisilta ajoilta. Myös veneretkeen kuulunut ”sateenkaariputous” (vähäistä liruttelua, joka kuulemma juuri sopivassa valossa saattaisi peilata sateenkaaren värit) oli lievästi sanottuna ylimainostettu elämys. Tuttavallinen jutustelu ei kuulunut täälläkään oppaamme avuihin.

Kolmanneksi: Kelvenne on aidosti upea paikka ja laivayhteys Pulkkilanharjulta toimii hyvin joskin harvakseltaan. Mutta miksi pitkulaisen saaren upein hiekkaranta on varattu veneiden parkkipaikaksi? Päijänteeseen uimaan päästäkseen piti ängetä johonkin epämääräiseen lepikkoon hyttysten syötiksi.

Kannatan lämpimästi veneilyä, mutta eikö sinne voisi rakentaa kunnollista vierasvenesatamaa?

Lopuksi vielä lomakohteiden semioottista tarkastelua. Jostain syystä Suomessa on päätetty, että mitä vähäisempi on matkakohteen todellinen vetovoima, sitä mahtailevampi on syytä olla sen nimi. Ihan vain vinkkinä että esimerkiksi entinen seurakunnan leirikeskus ei muutu houkuttelevaksi vain sillä, että sen nimen muuttaa keitaaksi. Kehotan suhtautumaan varauksella myös kaikkiin -palatseihin, -hoveihin ja -linnoihin.

Portti-määreen käyttö huoltoasemien yhteydessä olisi syytä kieltää lailla. Avautuuko kaikkien niiden juustoporttien takaa muka joku madonreikä maidontuottajien taivaaseen? Ja minne pääsee palviportista? Ehkä suoraan helvettiin savustettavaksi?

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut