Lukijalta: Taloyhtiöiden korjausavustuksilla vauhtia koronatalouteen

Hanna Koskela

Koronakriisi voi leikata tänä vuonna asunto-osakeyhtiöiden korjausrakentamisesta peräti 300–400 miljoonaa euroa eli jopa kymmenen prosenttia. Koronatilanne on viivästyttänyt korjaushankkeista päättämistä ja töiden aloittamista. Kuitenkin juuri taloyhtiöiden korjausrakentaminen toimisi hyvänä talouden elvytyksenä ja tarjoaisi rakennusalalle töitä.

Kiinteistöliitto esittää, että valtion vuoden 2021 talousarvioon varataan sata miljoonaa euroa taloyhtiöiden korjausavustuksiin. Tällä saataisiin aikaan noin miljardin euron korjauselvytys.

Varteenotettava tapa edistää asuinrakennusten kuntoa ja energiatehokkuutta on tukea suunnitteluavustuksilla taloyhtiöiden suunnitelmallista kiinteistönpitoa. Avustusta tulisi myöntää kuntoarvioiden ja kuntotutkimusten teettämiseen, esimerkiksi kymmenen prosenttia kustannuksista.

Myös kotitalousvähennys tulisi uudistaa kattamaan taloyhtiöiden kautta toteutettavat korjaukset.

Avustusten lisäksi asunto-osakeyhtiöiden perusparannuslainojen valtiontakausjärjestelmä on tarpeen uudistaa. Takauslainan osuutta hankkeen kokonaisrahoituksesta on korotettava, takausmaksua on alennettava sekä täytetakauksen hyväksymiselle asetettuja vakuusvaatimuksia kevennettävä.

Koska takaukset hyväksyy ARA valtion budjetin ulkopuolelta valtion asuntorahastosta, eivät ne kasvata valtion menoja.

Myös kotitalousvähennys tulisi uudistaa kattamaan taloyhtiöiden kautta toteutettavat korjaushankkeet, joiden kustannukset osakkaat maksavat kertasuorituksina tai vastikkeissaan.

Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen toiminnanjohtaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut