Lukijalta: Melueste Hämeenlinnantien varteen

Lahja Vappula

Joka ilta käytän perheeni koiran ulkona. Koiramme on pieni, se painaa alle kolme kiloa, eikä jaksa lyhyillä jaloillaan kävellä kovinkaan pitkiä matkoja. Jo kolmen vartin lenkki on sille raskas. Sille sopiva lenkki kestää 20–40 minuuttia ja on 2,5–3 kilometriä pitkä.

Helpoin vaihtoehto minulle sekä koiralleni on kävellä tietä pitkin, sillä asuinalueeni lähellä ei ole juurikaan helppokulkuista metsää. Jos haluaisin mennä koiran kanssa metsäpolkua, retki kestäisi monia kymmeniä minuutteja, eikä koira jaksaisi koko matkaa. Päädymme siis usein kävelemään katuja pitkin, lopulta myös Hämeenlinnantien varteen.

Valtatien vieressä on epämiellyttävää kulkea. On meluisaa, autoja kulkee lähes taukoamatta ja kulkiessa on rauhaton olo: mitä jos tapahtuu liikenneonnettomuus? Mielessä liikkuu koko ajan hurjia ajatuksia siitä, mitä voisi tapahtua ja pelko on koko ajan läsnä.

En usko, että olen ainut, joka kokee tällaista pelkoa: olen monesti kuullut eläkeläisten valittavan meluisuudesta ja turvattomuudesta, eikä tienvierus ole varmasti lapsiperheillekään turvallinen paikka liikkua.

Aita lisäisi turvallisuuden tunnetta huomattavasti sekä vähentäisi melua ainakin jonkin verran.

Miten melusta ja turvattomuuden tunteesta päästään eroon? Mielestäni koko matkalle kannattaisi rakentaa aita tai muu vastaava melueste.

Olen huomannut, että joissain kohdissa tällainen aita on jo, enkä ymmärrä, miksei sellaista voisi olla koko tien matkalta niissä kohdissa, joissa kävelytie on ihan tien vieressä. Aita lisäisi turvallisuuden tunnetta huomattavasti sekä vähentäisi melua ainakin jonkin verran.

Kirjoittaja on 15-vuotias ja asuu Lahdessa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut