Kimmo Kankaan Esalainen: Kiinalaiset kivet ja Sibeliustalon penkit – vain halvin hinta ratkaisee julkisissa hankinnoissa liian usein

Kimmo Kangas

Viime viikolla Turun kauppatorin kivet päätettiin tilata Kiinasta. Kivet hankittiin sieltä mistä halvimmalla saatiin. Suomalaisen kiviteollisuuden etujärjestö Kivi ry älähti asiasta.

Tiedotteessaan Kivi ihmettelee muun muassa sitä, että hiilineutraaliksi ja ympäristöystävälliseksi itseään profiloiva Turku päätti tilata yli 4 000 tonnia kiveä Kiinasta sillä seurauksella, että hankinnasta aiheutuva hiilijalanjälki arviolta yli nelinkertaistuu.

Turun kaupunkiympäristölautakunnan pöytäkirjasta selviää, että pelkästään kivihankinnan tärkeimmän osa-alueen osalta kiinalaisen kiven hintaero halvimpaan kotimaiseen vaihtoehtoon oli yli kolmanneksen, ja kalleimman kotimaisen vaihtoehdon hinta olisi ollut yli kolminkertainen kiinalaiseen kiveen verrattuna.

Turun kaupunki ilmoitti torstaina yt-neuvottelujen aloittamisesta kaupungin talouden tasapainottamiseksi. Pöydällä ovat muun muassa henkilöstön lomautukset. Tällaisessa tilanteessa on päättäjän näkökulmasta selvää että satojenkin tuhansien säästö kivivalinnassa houkuttaa, miljoonasäästöistä puhumattakaan.

Sibeliustalon uudet tuolit saatetaan tehdä Unkarissa, Virossa tai Suomessa: "Alihankinnassa ei ole mitään väärää", sanoo Lahden kaupungin rakennuttajapäällikkö

Toisaalta suomalaisten yritysten ja elinkeinoelämän tuskan ymmärtää. Ankeina aikoina jokainen saatu tilaus on arvokas ja jokainen muualle Suomeen, saati ulkomaille menetetty tilaus kirpaisee. Voittihan Turunkin kivikilpailutuksen toki suomalainen yritys, mutta tukkumyyntiin keskittynyt firma hankkii kivensä muualta, tässä tapauksessa Kiinasta.

Julkisissa hankinnoissa liikkuvat rahat ovat huomattavat. Muutama vuosi takaperin julkisten eli kuntien ja valtion hankintojen arvoksi Suomessa arvioitiin noin 35 miljardia euroa.

Myös Lahdessa on koettu omat hankintamyrskyt. Tuoreimmassa muistissa taitavat olla Sibeliustalon penkit, joiden hankinta lipsahti huonekalumaakunnan ulkopuolelle Porvooseen. Valintaperusteena oli käytetty halvinta hintaa.

Vaikka julkisissa hankinnoissa tarjouksista on valittava kokonaistaloudellisesti edullisin, voi se tarkoittaa käytännössä paljon muutakin kuin halvinta hintaa. Esimerkiksi paras hinta-laatu-suhde valintaperusteena mahdollistaa paljon muutakin kuin pelkän hinnan huomioonottamisen. Julkisissa hankinnoissa hinnalla tulee oikeutetusti olla riittävä painoarvo, mutta se voi olla selvästi alle puoletkin hankinnan arvosta.

Sibeliustalon penkit tekee porvoolainen yritys – pettymys lahtelaisille kalustevalmistajille

Eri osapuolten arvion mukaan Lahdessa on käytössä hyvä hankintaohjelma – periaatteessa. Samojen osapuolten mukaan hankintaohjelma ei toteudu läheskään tavoitellusti käytännössä. Syyt tähän tulisi tunnistaa ja korjata mahdollisimman pikaisesti.

Kaunis ajatus olisi, jos mahdollisimman suuri osa paikallisista julkisista hankinnoista päätyisi paikallisille yrittäjille. Täydelliseen "alueelliseen omavaraisuuteen" ei päästä varmasti koskaan, eikä se ole järkevääkään, mutta nykytilannetta pitää parantaa. Se edellyttää työtä ja tahtoa kaikilta osapuolilta. Euroopan vihreän pääkaupungin 2021 luulisi esimerkiksi panostavan hankinnoissaan erityisesti lähellä ja kestävästi tuotettuihin palveluihin ja tuotteisiin. Olisiko siinä yksi konkreettinen juhlavuoden lupaus kaupungin asukkaille ja yrittäjille?

Lahden Sibeliustalon tuolihankinnasta voisi tehdä hankintaoikaisun – ”Pitäisi olla jokin virhe eikä sellaista ole tehty”, toppuuttelee virkamies

Markus Pirttijoen Esalainen Vastuullinen ostaminen on paikallista työllistämistä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu