Lukijalta: Valkoposkihanhiongelmaan löytyy avaimia jo nyt

Seppo Eskelinen

On hyvä, että valkoposkihanhien viljelijöille aiheuttamaan ongelmaan on tartuttu sekä ympäristö-, että maa- ja metsätalousministeriössä ja etsitty kaikki keinot tuhojen välttämiseksi.

Esitän kuitenkin jo löydettyjen keinojen lisäksi, että ympäristöministeriö valmistelee luonnonsuojelulain nopean muutoksen, jotta poikkeuslupia hanhien karkotukseen voidaan hakea laajemmille alueille kuin tällä hetkellä ja että poikkeuslupien myöntäminen siirretään alueellisille ely-keskuksille.

Näin voitaisiin nykyistä joustavammin huomioida lintuparvien ennakoimattomat liikkeet. Työkalujen täytyy olla käytössä jo ensi keväänä. Siksi nopea osauudistus tarvitaan välittömästi.

Hanhityöryhmä on oikeassa siinä, että tarvitaan kattavasti erilaisia toimenpiteitä. Osa etenee ripeämmin, osa ottaa vuosia kuten lintudirektiivin muutos EU-tasolla, jotta runsastunut valkoposkihanhi saataisiin metsästettäväksi riistalajiksi.

Sitä ennen on käytettävä kaikki sekä kotimaiset ja direktiivin jo nyt mahdollistamat keinot vähentää vahvaa hanhikantaa, huolehtia poikkeuslupien sujuvasta käsittelystä ja korvausten nopeasta maksamisesta.

Kirjoittaja on kansanedustaja (sd.).

Kommentoi