Hanna Myyrän Esalainen: Tulevaisuus tehdään, se ei tule itsekseen

Hanna Myyrä

Tulevaisuuden ennustaminen voi olla mahdotonta, mutta ennakoida sitä voidaan. Ennakointi antaa puolestaan välineitä tulevaisuuden tekemiseen. Kun tuntee menneisyyttä ja nykyhetkeä, voi tehdä päätelmiä siitä, miltä tulevaisuus voisi näyttää. Vain mielikuvitus on rajana.

Olen viime kuukausina pohdiskellut tulevaisuutta osin opintojen vuoksi, osin siksi, että jos ei pohdi tulevaa lainkaan, ei pysty tekemään mitään sen eteen, että tulevaisuus olisi parempi kuin nykyhetki.

Sanotaan, että onnellisuus tulee kyvystä nauttia hetkestä, mutta se ei tarkoita, ettei kannattaisi myös miettiä valintojaan seurausten kannalta. Vaikka tuntuisi siltä, että uudet kengät, auto, vene ja kesämökki tekisivät onnelliseksi, ei aina kannata toimia tunteen mukaan. Laskelmat viiden vuoden päähän voivat estää sen, ettei äkkiostos aiheutakin pahaa mieltä myöhemmin.

Vanhuuteen ja dementiaan liitetyt ennakkoluulot ja stereotypiat tekevät vanhuksia näkymättömiksi – ohitse puhuminen ja huomiotta jättäminen yleisiä kokemuksia ikäihmisille

Tulevaisuudentutkijat tekevät ennusteita faktojen, historian ja nykyhetken pohjalta. Tilastojen ja tosiasioiden pohjalta on hahmotettu megatrendejä, jotka vaikuttavat kaikkien elämään maailmanlaajuisesti.

Yksi tunnetuimmista megatrendeistä on ilmastonmuutos. Ilmasto on jo muuttunut ja sen pohjalta voidaan ennustaa, mitä tapahtuu, jos sitä ei hillitä mitenkään.

Yhtä lailla on laadittu ennusteita siitä, mitä tapahtuu tai jää tapahtumatta, jos ilmastonmuutosta voidaan hillitä vain osittain tai jos ilmastonlämpeneminen voidaan pysäyttää +1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna.

Jo nyt tuo paras vaihtoehto näyttää karanneen käsistä ja meillä on vielä paljon tekemistä maapallon elinkelpoisuuden säilyttämiseksi. Ongelma tunnetaan, mutta on eri asia muuttaa käyttäytymistä ja valintoja, joiden vaikutukset näkyvät vasta tuleville polville. Tekomme vaikuttavat tulevaisuuteen, uskoi asiaan tai ei.

Lahtelaistaustainen luonnonsuojelun emeritusprofessori Pekka Kauppi hakkaisi ja säästäisi metsiä ja haaveilee, että Tiirismaan masto siirrettäisiin muualle

Toinen megatrendi, väestön ikääntyminen ei ole noussut samalla tavalla mielipidekysymykseksi. Väestö ikääntyy, koska ihmiset elävät aiempaa vanhemmiksi. Tämä taas johtuu jonkin verran syntyvyyden laskusta, mutta ennen kaikkea ennenaikaisten kuolemien vähenemisestä lääketieteen kehittymisen ja elintason nousun ansiosta.

Vain jokin vakava epidemia tai luonnonkatastrofi voisi muuttaa sen suunnan.

Meillä on paljon näkemyksiä myös siitä, mihin kaikkeen väestön ikääntyminen vaikuttaa, ja monet yritykset ja yhteiskunnan laitokset ottavat sen huomioon suunnitellessaan tulevaisuuttaan.

Kun tunnustaa tosiasiat, voi suunnitella vaikkapa liiketoimintaa niiden pohjalta ja rakentaa jotakin, mikä palvelee uudessa tilanteessa.

Tulevaisuuden tutkimuksen tärkein viesti onkin se, että tulevaisuus voidaan itse rakentaa. Se vaatii visiota paremmasta tulevaisuudesta, tahtotilaa ja toimintaa (Elina Hiltunen: Tulossa huomenna. Miten megatrendit muokkaavat tulevaisuuttamme).

Lahti näyttää olevan hyvin trendikartalla: Sillä on kovat ilmastotavoitteet, se kehittää asumismahdollisuuksia ja pyrkii parantamaan tulevaisuuden huoltosuhdetta panostamalla nuorten opiskelumahdollisuuksiin. Hyvä tulevaisuus on jo tekeillä.

Tulevaisuuden asumisen asiantuntija: maaseutu on tulossa kaupunkiin ja sille pitäisi antaa tilaa – "Oma sauna kerrostalossa on hölmö juttu"

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut