Pääkirjoitus: Valtion hätäapu ei yksin ratkaise kuntien talousongelmia

Kaupunginjohtaja Pekka Timosen mukaan hallituksen tukipaketti pehmentää koronasta kunnille aiheutuvaa iskua. Mirja Hussain

Hallitus helpotti koronakriisin ja kotikutoistenkin ongelmien raskauttamien kuntien tuskaa osoittamalla budjettiriihessään niille miljardikaupalla rahaa ja syventämällä siten oman budjettiesityksensä valtavaa alijäämää.

Jo tämän syksyn lisätalousarviossaan hallitus lupaa muistaa kuntia 400 miljoonan ja sairaanhoitopiirejä 200 miljoonan euron ylimääräisellä potilla. Tällä paikkaillaan taas koronakriisistä kuntien talouteen syntyneitä aukkoja ja pyritään varmistamaan, ettei viruksen taltuttamiseksi valitun hybridistrategian toteuttaminen jää paikallisella tasolla ainakaan rahasta kiinni.

Hollolan Rahkonen kuntien talousnäkymistä: Mikä kunnilla on edessä, jos säästökohteita tai liitoskumppaneita ei löydy?

Parhaillaan kunnissa kootaan ensi vuoden talousarvioita. Työtä varjostavat talouden epäselvät näkymät. Vaikka kaikki ennusteet lähtevät nyt siitä, että Suomenkin talous kääntyisi pian takaisin kasvu-uralle, epävarmuus kalvaa budjettimaakareita. Talouden elpymisestä ei saada takeita niin pitkään kuin korona jyllää keskuudessamme, eikä vitsauksesta päästäne eroon ainakaan vielä tämän vuoden puolella.

Hädässään monet kunnat ovat turvautumassa lomautuksiin ja jotkut jopa irtisanomisiin, mikä herättää huolta hallituksessa. Osin tästäkin syystä se päätti keventää kuntien taakkaa myös ensi vuonna huomattavan suurella lisätuella. Valtionosuuksiin tulee 300 miljoonan euron kertakorotus, ja yhteisöverojen jakoperusteiden määräaikainen korotus vahvistaa kuntien taloutta jopa 550 miljoonalla eurolla. Hoitovelan paikkaamiseen on tulossa rahaa vielä parina seuraavanakin vuotena yhteensä 450 miljoonaa.

Näiden summien pohjalta yksittäisten kuntien on helppo arvioida, paljonko ne kostuvat hallituksen avokätisyydestä. Kaupunginjohtaja Pekka Timosen pikaisten laskelmien mukaan Lahti saisi jo tänä vuonna 7,5 miljoonaa euroa peruspalveluiden valtionosuuden korotusta. Ensi vuonna ylimääräistä olisi tulossa kymmenisen miljoonaa.

Sinänsä suuret summat asettuvat oikeisiin mittoihinsa, jos niitä vertaa Lahden taloudessa tällä hetkellä möllöttävään 59 miljoonan euron aukkoon. Sitä ei lapioida umpeen hallituksen nyt lupaamalla hätäavulla, joka on kertaluonteinen ja perustuu osin toiveikkaisiin ennusteisiin.

Sitä paitsi hallitus ei vain helpottanut kuntien talousongelmia budjettiriihessä tekemillään päätöksillä. Monet uudet velvoitteet ja esimerkiksi päivähoitomaksujen alentaminen tietävät kunnille roppakaupalla lisämenoja ja tulojen menetyksiä. Kaikesta tästä seuraa, ettei Lahtikaan voi laskea liikoja valtion varaan pyrkiessään saattamaan taloutensa raiteilleen. Valtaosa työstä on tehtävä omin neuvoin ja voimin.

Valtion budjetista tilapäistukea koronamenetyksiä kärsineelle Lahdelle - "Kuntapaketti pehmentää iskua"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu