Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Lukijalta | Tupakka ja alkoholi turmelevat monen lapsuuden

Hallituksen ohjelmassa mielestäni on sitouduttava konkreettisiin tavoitteisiin lasten pahoinvoinnin vähentämiseksi. Järkevänä vaihtoehtona pitäisin psykososiaalisen tuen keskittämistä neuvoloihin ja terveysasemille, jolloin madaltuisi kynnys avun saamiseen ajoissa. Tärkeää olisi myös vahvistaa kouluterveydenhuollon resursseja.

A lcohol in Europe -selvityksen mukaan humalahakuinen juominen on yleistä Suomessa ja Irlannissa. Alkoholi on tupakan ja korkean verenpaineen jälkeen suurin kansanterveydellinen rasite Euroopassa. Sen aiheuttamiin haittoihin kuluu vuosittain 125 miljardia euroa eli 650 euroa jokaista eurooppalaista kotitaloutta kohti.

Raportin mukaan jopa yhdeksän miljoona lasta elää perheissä, jossa esiintyy alkoholiongelmia, tupakointia tai huumeiden ja lääkkeiden väärinkäyttöä.

Suomalaisen Lasinen lapsuus -tutkimuksen suomalaisista lapsista noin 10 000 saa haittoja vanhempiensa päihteiden käytön vuoksi. Lasten pahoinvoinnin syynä tai sen osatekijänä onkin usein vanhempien päihteiden käyttö. Se on selkeästi sekä sosiaalinen että kansanterveydellinen ongelma.

Uskon, että jo tässä on riittävästi perusteita ryhtyä käytännön toimiin. Yksi toisensa jälkeen toteaa, että lapsia täytyy auttaa ajoissa. Mikäli saamme aikaan lapsiystävällisen hallitusohjelman, voitaisiin samalla keskittyä nykyistä enemmän auttamaan lapsia ja ajattelemaan asioita lapsen näkökulmasta.

Me aikuiset voimme aloittaa ehkäisevän työn itsestämme ja lähipiiristämme.

Alkoholia käytetään varsinkin kesä- ja loma-aikoihin iloisesti ja reippaasti. Lapsen silmin vanhempien käyttäytyminen muuttuu erilaiseksi ja siten hämmentäväksi.

Me aikuiset voimme aloittaa ehkäisevän työn itsestämme ja lähipiiristämme kysymällä, kuinka paljon minä itse käytän alkoholia ja missä tilanteessa. Miten toimin, kun lapset ovat läsnä, onko kukaan aikuisista grillijuhlissa täysin nollalinjalla ja siten lasten turvana?

Tarvitaan rohkeaa pohdintaa yhteiseen keskusteluun ja käytännön toteuttamiseen. Työtä riittää päätöksentekijöille, ammattiauttajille ja jokaiselle aikuiselle. Todellista yhteistyötä kaivataan valtion, kuntien, järjestöjen ja seurakuntien toimintaan.

Kirjoittaja asuu Hollolassa.