Lukijalta: Tarjolla on vain yhden vaihtoehdon ohjelma julkisen perusterveydenhuollon alasajoksi

Satu Lehtola, Sinikka Ruuska

Sote-palveluissa vuosien säästämisbuumin myötä on vihdoin tullut esille, että on säästetty liikaa. Budjetit suunnitellaan usein edellisen vuoden toiminnan perusteella ja seuraavan vuoden budjetti suunnitellaan sen mukaisesti.

Korona ja sen aiheuttamat vahingot eivät tulleet ennustetuksi, vaikka muita asioita osataan ennustaa eteenkin päin. Ennalta arvaamattomat asiat vaikuttavat talouteen myös Päijät-Hämeessä.

Liika säästäminen täällä Päijät-Hämeessä on aiheuttanut sen, että jos ja kun uusi sote tulee, saa Päijät-Häme kuntalaisten hoitoon tarvittavaa rahaa valtiolta todellakin liian vähän. Se tarkoittaa, ettei hoitoon pääse, vaikka olisi yhteisyrityskin, koska rahat eivät siihen riitä, eikä osakeyhtiötä perusteta tappiota tekemään.

Yhteisyrityksestä on tehty täysin perustellusta syystä sekä valitus markkinaoikeuteen että hallintokantelu. Ostopalvelusopimukset on jätetty jatkoneuvottelematta, kun on oltu varmoja, että yhteisyritys toteutuu. Jälleen vauraammat pyrkivät päättämään, kuka saa ja mitä terveyspalvelua julkisilla verorahoilla.

Ostopalvelusopimukset voidaan neuvotella ja hankintalain mukaisesti ja kilpailuttaa tarvittaessa kuten ennenkin. Ei vaarannu terveyspalvelujen tuottaminen ensi vuoden alusta, vaikka sitäkin julkisuudessa esille tuodaan. Kunnalla on velvollisuus tuottaa perusterveyspalveluja kuntalaisille.

Julkista hammashoitoa ollaan siirtämässä yhteisyritykselle ja on luvattu, että asiakas pääsee seitsemässä vuorokaudessa hammashoitoon. Tähän asti hammashoitoon on päässyt hyvin pienemmillä terveysasemilla, mutta ydinkaupungissa on ollut ongelmia. Akuutti24:ään on päässyt varmasti.

Vaarana on, että osa ihmisistä ei voi saada terveyspalveluja, jos heillä ei ole tarvittavia laitteita eikä taitoa käyttää niitä.

Usein myös jonotusajat jatkohoitoon ovat kohtuuttoman pitkiä tällä hetkellä. Miten ja millä lisärahalla rahoitetaan hammashoidon kasvava tarve?

Todennäköisesti mittava joukko asiakkaita pyrkii hammashoitoon ensi vuoden puolessa välissä. Edellisinä vuosina ei ole ollut varaa lisätä hammaslääkäri-hammashoitajatyöpareja tarpeeksi. Mistä raha nyt löytyy? Vai hoidetaanko hampaatkin diginä?

Palvelut eivät parane annettaessa verovaroja ja päätösvaltaa isolle voittoa tahkoavalle osakeyhtiölle, vain mainospuheet lisääntyvät. Digiloikkaa on otettu vuosia, ja jossain kohtaa se on hyväkin, varsinkin tiedonsiirron nopeudessa potilaita hoidettaessa.

Kaikkia eikä kaikkea voi digihoidolla kuitenkaan hoitaa. Digiloikan myötä hoitohenkilökunta vain etääntyy asiakkaasta ruudun taakse. Tämä myös edellyttää, että asiakas osaa käyttää palvelun saamiseen oikeaa sovellusta ja laitetta. Vaarana on, että osa ihmisistä ei voi saada terveyspalveluja, jos heillä ei ole tarvittavia laitteita eikä taitoa käyttää niitä.

Nykyään kaikki palvelut yritysmaailmassa pyritään hoitamaan palautepalvelujen, chatin tai sähköpostin kautta, jolloin menee useampi päivä, ennen kuin reagoidaan asiaan. Hoitamattomuus koituu monelle kohtalokkaaksi.

Kuten on tapana, kunnat ottavat mallia muilta, ja kun Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä Keusote perustettiin 2019, se otti Päijät-Hämeestä mallia, eikä siellä suju paremmin kuin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä.

Päijät-Hämeessä on ollut kova hinku yksityistää perusterveydenhuolto ensin. Siinä ei ole järjen häivää. Parempi vaihtoehto olisi, että nykyisiä terveysasemia kehitettäisiin, mutta missä mättää? Tarjolla on vain yhden vaihtoehdon ohjelma julkisen perusterveydenhuollon alasajoksi.

Isot yritykset irtisanovat, lomauttavat ja sulkevat tehtaita suurista yritystuistaan ja hyvistä tuloksistaan huolimatta, kun ei tule riittävästi voittoa jokaiselle osakkaalle. Sijoitetun pääoman tuottoprosentin pitää olla riittävä.

Voitontavoittelun maksimoinnista voidaan joustaa näinä aikoina, kun kerran vaaditaan, että veronmaksajat sitoutuvat julkisen velan maksajiksi saamatta vastineeksi muuta kuin loputtomasti leikkauksia.

Kirjoittajista Lehtola on varavaltuutettu (sd.) ja Ruuska kaupunginvaltuutettu (sd.) Lahdesta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.