Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Lahden ”hippiliike” unohtaa varautua tulevaisuuteen

Hienoa että täällä Suomessakin tehdään jotain ympäristön saastumisen ja ilmastomuutoksen hillitsemiseksi, mutta Lahden ympäristöpääkaupunki -hanke tuntuu lähinnä idealistien utopistisilta haaveilta, joiden uskotaan vaikuttavan niin ihmisten käyttäytymiseen kuin ilmastoonkin.

Se on kuin 1960-luvun hippiliike. Sekin uskoi pelastavansa maailman levittämällä ”Peace and Love” -ideologiaansa. Valitettavasti vaikutus jäi vähäiseksi; sodanvastaisuus ei saanut sotia loppumaan ja ainoa vaikutus taisi olla huumeiden käytön lisääntyminen ja suojaamattomasta seksistä aiheutunut sukupuolitautien leviäminen.

Aleksi Mäntylän (vihr.) mukaan hankkeella on ”iso vipuvaikutus”. Voisiko Aleksi Mäntylä selittää, mitä ja mistä sijoitetuille rahoille on odotettavissa tätä suurta tuottoa tai mitä hän tällä vipuvaikutuksella on tarkoittanut.

Hän lupaa myös hankkeella saatavan ”aikamoisia vaikutuksia”. Olisi hyvä myös meidän tavallisten kaupunkilaisten kuulla, mitä nämä vaikutukset ovat ja miten ne ovat todennettavissa hankkeen loppuvaiheen jälkeen.

Realistina uskon enemmänkin siihen, että kun tämä hömpötys on ohi jonkin vuoden päästä, ainoa todellinen vaikutus on, että rahaa on kaupungilla entistä vähemmän peruspalveluiden tuottamiseen.

Hankkeeseen varatuilla rahoilla olisi muutakin tarvetta Lahdessa nyt, kun kaupungin talous on ihan kuralla, mutta ei Milla Bruneau sen enempää kuin muutkaan hankkeen vetäjistä jarruttele. Heitä ei hetkauta koronaepidemia sen enempää kuin kaupungin huono taloudellinen tilannekaan.

Voisiko Aleksi Mäntylä selittää, mitä ja mistä sijoitetuille rahoille on odotettavissa tätä suurta tuottoa.

Vanha sanonta kuuluu, että ”Ei kiellä luoja suuria haaveilemasta”, mutta toivoisin silti, että kaupungin päättäjät lakkaisivat haaveilemasta ja alkaisivat tehdä suunnitelmia, joilla kaupungin talous saataisiin vakaaksi myös pitemmällä tähtäimellä.

Nyt talouden hoito on tuntunut lähinnä sellaiselta, että kun rahaa on ollut, on tehty ”kaikkea kivaa” niin kauan, kuin rahaa on riittänyt varautumatta lainkaan tulevaisuuteen.

Kaupungin talouden hoito pitäisi olla vakaalla pohjalla niin, että rahaa ja suunnitelmia olisi myös tulevaisuuden poikkeusoloihin, eikä mentäisi hetken mielihalujen mukaan.

Ympäristöpääkaupunki-hanke luo tulevaisuutta vaikeana aikana