Lukijalta: Nämä ongelmat vaativat ratkaisua Lahdessa

Juhani Melanen

Jokaisella yrityksellä on selkeä taloussuunnitelma. Tämän tarvitsisi myös Lahti kipeästi. Lahti on epäonnistunut täysin vuodesta 2016 lähtien (Sipilän hallituksen sote kaatui) toteuttamaan järkevää talouspolitiikkaa tahallisesti alibudjetoimalla pakollisia menoja. Tarvitaan heti hätäohjelma luhistuneiden valtuustosopimuksien sijaan. Harkinnanvarainen valtioavun anelu ei enää riitä.

Pormestarimallista täytyy luopua. Lahtelaiset äänestäjät tajuavat selkeästi, etteivät he tarvitse politrukkeja sanelemaan, mitä valtuutetut saavat tehdä ja mitä eivät. Tämä vaatii myös kaupunginjohtajalta, että hän vastaa selvästi ja yksiselitteisesti Lahden kaupungin taloudesta ja johtamansa organisaation toimivuudesta. Ulkosuhteiden ja tapahtumien järjestäminen ovat toissijaisia asioita.

Uuden valtuuston on arvioitava uudelleen lahtelaisten osakemuotoisten organisaatioiden taloudellinen kannattavuus ja karsittava turhat rönsyt pois. Tietyille lahtelaisille poliitikoille näissä toimimisesta on tullut ”hillopurkkeja” ja päätoimisia tulonlähteitä.

Ehdottomasti näistä olisi lopetettava heti Koko Lahti ja Lahti Events, joiden miljoonatappioita rahoitetaan konsernipankista täysin huolettomasti ja vastuuttomasti.

Turhien konsulttien toimeksiannoista ja käytöstä aiheutuu Lahdelle monien satojen tuhansien eurojen täysin turhia lisälaskuja.

On luovuttava myös älyttömistä, kalliista ja turhista rakennuskohteista ja arvioitava asukaskehitys uudelleen yhdessä selkeän kaavoitussuunnitelman kanssa. Lahdessa on ajattelemattomasti kaadettu veronmaksajien rahaa reilusti yli 40 miljoonaa Launeen kouluun, hyppyrimäkiin, älypyöräteihin, Vesijärvenkadun ja Mukkulankadun kaventamisiin, Lanun aukion lämmitykseen ja onnettomaan matkakeskukseen sekä muihin turhakkeisiin.

Lahti ei tarvitse suuria kalliita toimitiloja keskustaan ”muka” palvelemaan lahtelaisia. Spatiumin toiminta-ajatus on mietittävä uudelleen.

Näihin löytyisi rahaa, jos lakkauttaisimme kannattamattomia yhtiöitä ja siirtäisimme rahat sivistyslautakunnalle.

Poliittinen johtamisjärjestelmä täytyy selkeyttää ja luopua turhista valtuustosopimuksista. Lahden kaupunginhallituksen kyvyttömyys toimia johdonmukaisesti ja ennalta sovittujen päämäärien ja periaatteiden mukaisesti on saatava korjattua. Jokaisen siellä on ajateltava itsenäisesti, silti yhteistyössä, eikä noudatettava ”ryhmyreiden” ohjeita sokeasti.

Kaupunginvaltuuston on otettava selkeä rooli Lahden kaupungin johtamisessa. Lahden valtuusto on antanut vallan valua osaamattomille ja omia asioitaan ajaville ”hillopurkkisatraapeille”, joiden opportunismi tiedetään, mutta joiden toimiin kukaan ei tunnu uskaltavan puuttua.

Lahtelaisille esitteleville virkamiehille valunut valta on saatava takaisin lautakuntiin ja tätä toimintaa on valvottava. Tämä vaatii sitä, että lautakuntiin valitaan kyvykkäitä ja osaavia asiantuntijoita eikä pelkkiä omien puolueidensa yes-yes-miehiä.

Green City -pääkaupunkiprojektia on uskallettava katsoa objektiivisesti, ja sen kaikkia talouslukuja, hyötyjä ja haittoja on tarkasteltava puolueettomasti suurimman huuman haihduttua.

Lahden kulttuuripalveluiden ja opetuksen taso on turvattava ja säilytettävä. Emme voi lamassakaan antaa teatterimme, Sibelius-talon emmekä kirjastojemme näivettyä. Lahden on turvattava erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden oikeus riittävään tasokkaaseen opetukseen.

Näihin löytyisi helposti rahaa, jos lakkauttaisimme reilusti kaupungin kannattamattomia osakeyhtiöitä ja siirtäisimme rahat sivistyslautakunnalle.

Lahden tiedottamisen avoimuutta on lisättävä ja kaupungin digiosaamisen monipuolisuus turvattava. Kaikkeen yllä mainitsemaani, tarvitsemme hyvää digiosaamista ja luovaa algoritmiajattelua sekä tekoälyä taitavien ihmisten lisääntyvää panosta.

Mitä tekevät Lahden kymmenen tiedottajaa? Lahdesta on tehtävä houkutteleva vaihtoehto nimenomaan nuorille ja yrittäjille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu