Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Chiméne Bavardin Esalainen Heinola tarjoaa vihdoin ilmaisia harrastuksia – miksi maksuton kerho koulupäivän jälkeen ei kiinnosta kaikkia lapsiperheitä?

Haluaisiko alakouluikäinen lapsesi harrastaa ilmaiseksi koripalloa tai ilmaisukerhoa? Entä miltä kuulostaisi, jos tämä maksuton harrastus järjestettäisiin lapsesi koululla heti koulupäivän perään?

Eli sinun ei tarvitsisi viettää iltojasi kuskaten lasta ympäri kaupunkia vaan voisitte viettää enemmän yhteistä aikaa kotona. Lapsellakin olisi parempaa tekemistä iltapäivällä kuin pelkkä koneella pelaaminen.

Kotikaupungissani Heinolassa tämä unelma on käynyt toteen tänä syksynä, kun täällä aloitettiin lasten harrastetoiminta. Kaupungilta kerrotaan, että Heinolassa oli noussut huoli lasten yksinäisyydestä muun muassa kouluterveyskyselyn kautta. Yhdeksi sen ratkaisuksi päätettiin kokeilla koululla järjestettäviä kerhoja.

Valtiokonttorilta hankerahaa saanut kaupunki kartoitti sopivia seuroja toimijoiksi ensimmäisen kerran jo viime vuoden keväänä. Kolme paikallista urheiluseuraa ja musiikkiteatteri Intopiukee tarttuivat lopulta haasteeseen. Muitakin lähestyttiin, mutta kaikki eivät innostuneet tai uskaltaneet lähteä mukaan. Seurat laskuttavat kaupungilta korvauksen, joka vastaa liikunnanohjaajan tuntikorvausta.

Meidän perheessämme kytättiin koulujen alettua Wilma-viestejä silmä kovana, koska halusimme ehdottomasti lapsemme mukaan harrastuksiin. Kun viesti sitten kilahti puhelimeen, lapset saivat valita kahdelle iltapäivälle mieluisimmat kerhot kahdesta vaihtoehdosta. Vanhempi halusi ilmaisukerhoon ja koripalloon, nuorempi jalkapalloon ja Junior Pelicansin liikuntakerhoon.

Kerhoihin on ilmoittautunut lähes 400 lasta, mikä kuulostaa alkuun isolta määrältä. Luku on lopulta noin 40 prosenttia koko kaupungin alakoululaisista. Samalla se tarkoittaa, että yli puolet koululaisten perheistä ei ole halunnut lastaan mukaan ilmaiseen harrastustoimintaan. En jaksa uskoa, että koronan pelko on selitys kaikkeen.

Osallistumisprosentti on tähän mennessä ollut kovempi kaupungin laita-alueilla, joten keskustassa tarvetta on näköjään vähemmän.

Kaupungin suunnalla epäillään, että uuden toimintamallin opettelu vie aikaa. Jos harrastaminen on aina tehty iltaisin, voi tuntua erikoiselta suunnata kerhoon tai treeneihin heti koulupäivän jälkeen. Kaupunki uskoo, että hyvä ja kiva toiminta kannustaa vielä muitakin lapsia mukaan.

Millaista harrastetoiminta on ollut lasten mielestä? Kahden lapsen gallupin perusteella tosi kivaa, vaikka porukkaa on ollut vähän. Uusien opittujen taitojen lisäksi kerhoissa on tutustunut uusiin kavereihin. Myös pieni välipala on ollut kiva juttu.

Meille etätöitä tekeville vanhemmille iltapäiväkerhot ovat tarjonneet useita tunteja lisää täysin hiljaista työaikaa. Arkipäivälle osuneena vapaapäivänä pääsin kerran todistamaan, miten posket punaisina kuusi uutta koripallon harrastajaa tuli hymyillen ulos liikuntahallilta. Treenit olivat olleet erityisen jännittävät, sillä toinen vetäjistä puhui vain englantia.

Heinolalla on hankerahaa harrastetoiminnan pyörittämiseen kahdeksi vuodeksi. Toivotaan, että kerhot jatkuvat sen jälkeenkin ja että ne tavoittavat myös yksinäiset koululaiset.