Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Olisi kohtuullista ja oikein unohtaa kallis järvien vedenpinnan nostohanke

Täällä Immilässä olemme saaneet lukea taas huolestuttavia uutisia liittyen Immilänjoen tulevaisuuteen.

Reilu vuosi sitten paikallinen osakaskunta kokoontui päättämään jokeen rakennettaviksi suunnitelluista padoista. Kokouksen aluksi paikalle saapunut Lahden kaupungin vesiensuojelusuunnittelija kertoi meille lähinnä patojen tarpeellisuudesta ja hyödyistä, luvaten samalla kaupungin vetäytyvän hankkeesta, mikäli sattuisimme äänestämään patosuunnitelmaa vastaan.

Kävimme keskustelun asiasta, äänestimme ja päätös oli selkeän kielteinen patojen rakentamiselle. Kokouksessa olleet totesivat, että eiköhän tämä sitten ollut tässä.

Kyläläisten hämmästys oli suuri lukiessamme Vesijärvisäätiön uutta tavoiteohjelmaa lähivuosiksi. Yhdeksi tärkeäksi tavoitteeksi oli nostettu juuri hylkäämämme patosuunnitelma. Lahden kaupunki on merkittävä toimija säätiössä, mutta tuskin kaupungin edustajat säätiössä olivat kovasti eri mieltä päätettäessä tulevaisuuden strategiasta, johon myös Immilänjoen padot olivat sisällytetty.

Tänä syksynä padoista tehtävä selvitys on osa "Vesien tilatavoitteita tukevat toimenpiteet Lahden seudulla" -hanketta, jota osarahoittaa Hämeen ely-keskus vesiensuojelumäärärahoista. Työ toteutetaan yhdessä Lahden kaupungin kanssa. Lahden kaupunki ei siis aio viedä patohanketta eteenpäin.

Meitä kyläläisiä hämmästyttää myös Vesijärvisäätiön aktiivisuus asiassa. Eikö Vesijärvisäätiön pitäisi päinvastoin pyrkiä suojelemaan arvokasta virtavettä rakentamiselta? Patojen suunnittelu arvokkaaseen jokiluontoon saisi olla jo mennyttä aikaa.

En ole yritysjohtaja, mutta jos olisin, en taatusti haluaisi yritykseni logoa Immilänjoen padon kylkeen.

Järvien virkistyskäyttöön vetoamalla padot ehkä saataisiin rakennettua vaikka pakolla kyläläisten vastustuksesta huolimatta, mutta haluaako Vesijärvisäätiö todella olla mukana sen kaltaisessa toiminnassa?

Säätiö tekee paljon hyvää ja merkittävää työtä vesistöjen hyväksi ja sillä on myös paljon huomattavia tukijoita. En ole yritysjohtaja, mutta jos olisin, en taatusti haluaisi yritykseni logoa Immilänjoen padon kylkeen.

Immilänjoki virtaa läpi kylän ja on olennainen osa täällä asuvien, asuneiden, kesiään viettävien, viettäneiden identiteettiä. Ulkopuolisen tahon puuttuminen jokeen koetaan immiläläisten keskuudessa lähes henkilökohtaisena loukkauksena ja puuttumisena kyläläisten itsemääräämisoikeuteen.

Kyläläiset ovat myös kokeneet olevansa koko patoprojektin ajan ilman minkäänlaista sananvaltaa omaa lähiympäristöään koskevassa asiassa.

Kohtuullista ja oikein olisi unohtaa koko suureellinen ja kallis järvien vedennostohanke ja hyväksyä, kuten mekin joen varrella asuvat teemme, luonnon oma vuosien ja vuodenaikojen vedenpinnan vaihtelu.

Kirjoittaja asuu Immilänjoen varrella.