Lukijalta: Lahden budjetti kaipaa selkeyttä

Seppo Koskinen

Kaupunkimme talous sakkaa aika pahasti, syöksykierrekään ei ole poissuljettu. Pitkälläkään aikajaksolla ei olla onnistuttu vakauttamaan tuloja ja menoja edes lähelle toisiaan. On ollut parempiakin jaksoja ja niiden aikana ollaan innostuttu uskomaan siihen ihmeeseen, että kaikki on mahdollista.

Jälkikäteen arvioiden tehtiin investointeja, jotka eivät olleet ensisijaisia, ja liian helposti mentiin mukaan erilaisiin visuaalisiin juttuihin. Arviot hyödyistä pettivät pahasti tai taloudellista arviointia ei edes tehty. Sama kaava tuntuu olevan yhä vallalla, onko siis opittu mitään?

Jokainen meistä omassa taloudessaan joutuu harkitsemaan aika tarkkaan, mihin euronsa laittaa, tai ainakin niin pitäisi tehdä. Totuus on siinä, ettei velka ole koskaan vaurautta, lasku tulee eteen jossain vaiheessa.

Yhteiskunnan rahojen käytöstä päätettäessä pitää olla omiakin tarkempana. Väärät investoinnit, sijoitukset perusasioiden ulkopuolelle ja monet muut "vuotokohdat" tulevat usein hintoihinsa.

Suurin ero yksityisen ihmisen rahankäyttöön on siinä, että päätöksentekijät eivät joudu itse vastaamaan virheistään, lasku tulee yhteisölle ja se on maksettava. Avainkysymys kuuluu, ovatko päättäjämme osaavia talouden hoitajia ja myös vastuullisia päätöksistään?

Kaupungin menot olisi sijoitettu kolmelle kehälle.

Ensi vuoden talousarvion laadinta on käsillä leikkauksineen ja verojen korotuksilla höystettyinä. Talousarviokirja lukuineen on vaikeaselkoinen menojen osalta. Tulot on helpompi ymmärtää, tosin ne ovat myös menoja pienemmät.

Aikanaan tein kaksikin valtuustoaloitetta ymmärryksen helpottamiseksi. Kaupungin menot olisi sijoitettu kolmelle kehälle: ensimmäisessä olisivat lakisääteiset, toisessa niitä tukevat ja ulkokehällä ne, jotka eivät kuulu kaupungin perustoimintoihin.

Aloitteet eivät saaneet vastakaikua valmistelijoilta. Edelleen olen sitä mieltä, että näin nähtäisiin ainakin numeroina menot, joita joudumme maksamaan. Nyt se voisi olla vielä entistäkin tärkeämpää.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginvaltuuston varavaltuutettu (sd.).

Kommentoi