Jukka Airon Esalainen: Lahden poliitikkojen murheet ovat sittenkin pieniä Jyväskylän rinnalla

Jukka Airo

Hyvinvointiyhtymän yhtymäkokouksen päätös perustaa Mehiläisen kanssa yhteinen yritys on nostattanut Lahdessa poliittisen myrskyn, vaikka päättäjien pöydällä odottaa paljon painavampiakin asioita.

Pelin yhtymäkokouksessa ratkaisivat Lahden kokoomuksen Francis McCarron ja Terttu Pohjolainen, jotka äänestivät yhteisyrityksen puolesta vastoin kaupunginhallituksen ohjetta. Nyt yhteisyritystä kh:ssa vastustaneet puolueet ovat valmiita potkimaan kaksikon pois kaikista valtuuston heille sälyttämistä luottamustehtävistä saadakseen hyvityksen nöyryytykselleen.

Lopullisen tuomion antaa valtuusto. Kyse on poikkeuksellisesta tapauksesta, sillä siinä puututtaisiin tähän saakka lähes pyhänä pidettyyn käytäntöön: puolueiden oikeuteen päättää itsenäisesti edustajistaan kaupungin luottamustoimiin.

Tosin iät ja ajat on vallinnut sanaton sopimus, jonka mukaan puolueet eivät edes yritä ajaa tärkeimpiin tehtäviin sellaisia ehdokkaita, joiden pärstäkerroin yksinkertaisesti on muille liikaa. Jos tästä on joskus yritetty poiketa, piru on päässyt irti.

Kenties ravisuttavin tapaus nähtiin pari vuosikymmentä sitten, kun valtuuston oli määrä valita kaupunginhallitukselle uusi puheenjohtaja vaalikauden puolivälissä. Paikka kuului kokoomukselle, jonka ryhmä oli tiukan äänestyksen jälkeen päättänyt tarjota siihen Erkki Puolakkaa, edellisissä vaaleissa valtuustoon noussutta yrittäjää.

Jo edesmennyt Puolakka herätti silloin epäileviä väristyksiä eritoten valtuuston vasemmalla laidalla suoraviivaisena kuntapoliitikkona, jonka näkemyksistä huokui bisnesmiehen ajattelutapa. Puolakka oli aiemmin johtanut firmansa ohella tovin myös Nastolan kunnanhallitusta pannen siellä tuulemaan mutta nostattaen ilmaan myös tulta ja tulikiveä. Saman epäiltiin toistuvan Lahdessa, minkä huolen jakoi myös moni oikean laidan valtuutetuista.

Syntyi tilaus juonittelulle. Osa kokoomuksen valtuutetuista lyöttäytyi demareiden ja keskiryhmien kelkkaan ja antoi salaisessa lippuäänestyksessä äänensä Paula Kurki-Suoniolle, kokoomuksen maltillista siipeä edustaneelle varatuomarille.

Puolakan kuningastie tuli sillä tukituksi, mikä tyrmistytti Puolakan ohella kokoomuksen ryhmän johdon. Se erotti Kurki-Suonion sekä kaikki tietoonsa tulleet tämän kannattajat, jotka muodostivat valtuustoon oman kokoomusryhmän. Muutamassa kuukaudessa se kasvoi loikkausten myötä virallista ryhmää suuremmaksi.

Tapaus sekoitti Lahden kuntapolitiikan pitkäksi aikaa. Siitä seurasi riitelyä, kyräilyä ja loanheittoa. Eikä kahtiajako tehnyt hyvää kokoomuksen menestykselle seuraavissa vaaleissa. Turpiin tuli. Ensi kevään vaaleissa nähdään, keiden laariin sataa McCarronin ja Pohjolaisen tapaus, rankaisijoiden vai rangaistavien.

Toki muistutettakoon lopuksi kaiken suhteellisuudesta. Jyväskylässä punnitaan parhaillaan luottamusta valtuutettua kohtaan, jota poliisi epäilee murhan yrityksestä. Sen rinnalla lahtelaisten murheet ovat aika vähäisiä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut